Psycho-medisch centrum Parnassia

Spelen met vraag en aanbod in psychiatrische zorg dankzij MSS

Al ruim een jaar werkt het Maatschappelijk Steunsysteem Den Haag (MSS Den Haag) aan de rehabilitatie van psychiatrisch langdurig zorgafhankelijke (LZA) patiënten.

De regio Den Haag is opgedeeld in vijf deelgebieden, werktafels geheten. Hieraan nemen zowel vertegenwoordigers van de patiënt-vraagkant deel als van de aanbodkant.
De vraag wordt vertegenwoordigd door zorgaanbieders Parnassia, GGZ-Haagstreek, RIBW Den Haag en RIBW Fonteynenburg en de organisaties van de Maatschappelijke Opvang.
Het aanbod door REAKT/TRACK, Leerwerkprojecten, de Welzijnsorganisaties, de Vriendendienst. Maar ook SHIP en Goodwillwerk Leger des Heils Den Haag.
Zo is een omgeving ontstaan waarin medewerkers structureel ervaringen en casuïstiek kunnen uitwisselen.

Het MSS blijkt een succes: het aantal cases dat per werktafel wordt besproken groeit, een aanzienlijk deel van de patiënten vindt een plek buiten het GGZ-circuit en per 1 januari 2005 zijn de randgemeenten worden toegevoegd met de introductie van de werktafels Laak, Ypenburg-Leidseveen, Rijswijk en Haagse Hout Leidschendam-Voorburg, Wassenaar. Maar er zijn ook onvoorziene positieve effecten: niet alleen de bestaande vraag wordt beter afgestemd op het aanbod; er ontstaat ook innovatief aanbod naar aanleiding van vraag.

Vooral in de nieuwe regio is de vraag naar een breder dagbestedingsaanbod in de directe omgeving erg groot. Dat geldt met name voor Wassenaar, waar meer dan 150 patiënten wonen en waarvan een deel wacht op een inlooplocatie met een koffiepot. REAKT Dagbesteding en Arbeidsrehabilitatie neemt momenteel de mogelijkheden onder de loep. Hier volgt het aanbod dus op een vraag die door het MSS is gesignaleerd.

Dankzij het MSS houdt het aanbod niet op bij de instelling waar de cliënt aanklopt. Er ontstaat als het ware een keten van mogelijkheden. Doordat concurrentie geen rol speelt aan de werktafels, maar de aandacht zich concentreert op een betere dienstverlening voor de gezamenlijke doelgroep, werkt het MSS kwaliteitsbevorderend op rehabilitatie in het bijzonder en afstemming van het aanbod van psychiatrische zorg in het algemeen.