Gemeente Abcoude


Hoe sterk is gemeente Abcoude?

De afgelopen maanden is er binnen de gemeente hard gewerkt aan een reeks documenten die inzicht geven in de vraag of de gemeente Abcoude sterk genoeg is om de toekomst zelfstandig in te gaan. Er is met name gekeken naar de financiële situatie van de gemeente en de kwaliteit van het functioneren.

In de raad van 4 juli aanstaande wordt de financiële kant van de zaak belicht. Eerst wordt teruggekeken naar 2004 aan de hand van de jaarrekening 2004. Een tussenrapportage over het eerste trimester van 2005 biedt vervolgens inzicht in de huidige stand van zaken. Tot slot wordt met behulp van de voorjaarsnota vooruit gekeken naar de begroting 2006. Zoals verwacht is deze begroting niet op voorhand sluitend. De kerntakencommissie heeft hierop geanticipeerd; de eindrapportage van deze commissie bevat een aantal bezuinigingsvoorstellen die moeten leiden tot een financieel gezondere situatie.

Op 7 juli 2005 behandelt de raad een aantal documenten die te maken hebben met het functioneren van de gemeente. Zo is er in samenwerking met provincie Utrecht een kwaliteitsrapport opgesteld en heeft TNS NIPO in opdracht van de gemeente een burgertevredenheidsonderzoek. Daarnaast krijgt de raad informatie over de stand van zaken van het organisatieontwikkelingstraject Samen Beter, wordt de intergemeentelijke samenwerking geëvalueerd en worden zo mogelijk de uitkomsten van een benchmarkonderzoek behandeld, waarin Abcoude is vergeleken met andere gemeenten.

Alle stukken samen geven een beeld van het functioneren van de gemeente en over de financiële huishouding. Het college heeft op grond van de stukken een raadsvoorstel gemaakt, waarin wordt voorgesteld het overleg met De Ronde Venen te intensiveren om voor maart 2006 te bezien welke kwetsbare organisatieonderdelen bij die gemeente kunnen worden ondergebracht. Op 4 en 7 juli 2005 is het woord aan de raad.
---

23 juni 2005