Gemeente Arnhem

Arnhem tekent intentieverklaring gasfabriekterrein Westervoortsedijk

Op 4 juli 2005 zet wethouder Chris de Ronde namens het college van Burgemeester en Wethouders zijn handtekening onder de intentieverklaring sanering (voormalig) gasfabriekterrein Westervoortsedijk 7 e.o. Deze verklaring is onderdeel van het convenant Gelderse gasfabrieken, dat 31 locaties in Gelderland omvat. Voor Arnhem heeft de ondertekening tot gevolg dat het ministerie van VROM een bijdrage levert aan de sanering van het terrein van de voormalige gasfabriek. Daarmee kan de gemeente dit stukje Arnhem herontwikkelen.

Met de ondertekening spreekt het Arnhemse college de intentie uit het voormalige gasfabriekterrein aan de Westervoortsedijk te willen saneren en ontwikkelen. Het ministerie van VROM heeft een bijdrage toegezegd op voorwaarde van een provinciebreed convenant. Dat is inmiddels gelukt; 25 gemeenten tekenen in Ede het convenant. Het ministerie betaalt een derde van de saneringskosten.

Sanering
Na ondertekening van de intentieverklaring volgt een traject om te komen tot een saneringsovereenkomst waarin kosten en planning zijn vastgelegd. Om de definitieve kosten te kunnen bepalen moet het ontwikkelings- en inrichtingsplan van het gebied grotendeels bekend zijn, omdat wordt uitgegaan van functiegericht saneren. Functiegericht saneren wil zeggen dat zover wordt gesaneerd als nodig is voor het toekomstig gebruik van het terrein, in dit geval mogelijk met bedrijven, kantoren en woningen. Daadwerkelijke sanering vindt naar verwachting plaats in 2010.

Locatie
De locatie van de voormalige gasfabriek aan de Westervoortsedijk is sterk verontreinigd. De locatie is grotendeels gemeentelijk eigendom en moet conform de Wet Bodembescherming voor 2015 gesaneerd worden. Al sinds 1990 probeert de gemeente tot sanering van de locatie te komen, maar dit is een kostbare zaak (ongeveer 12 miljoen). VROM stelt nu in een laatste ronde budget beschikbaar voor de gasfabrieken.

Arnhem 29 juni 2005