Gemeente Gemert-Bakel

Milheeze

Toelichting op opgravingen in Milheeze

Woensdag 6 juli licht archeoloog Theo de Jong de opmerkelijke vondtsen toe die zijn gedaan in Milheeze. Om 20.30 uur in gemeenschapshuis De Schans in Milheeze.

Gemert, 24 juni 2005

Uitleg over opgraving in "De Schans"
Middeleeuws Milheeze blijkt uniek

De vondst in Milheeze van restanten van een grote omheining van houtenpalen, die vermoedelijk uit de elfde of twaalfde eeuw dateert, is opmerkelijk.

Wil je weten hoe het archeologisch onderzoek aan de zuidrand van Milheeze verder is verlopen? Vraag je jezelf af wat er nog meer is gevonden? Kom dan op woensdag 6 juli om 20.30 uur naar De Schans in Milheeze. Archeoloog Theo de Jong van het Archeologisch Centrum Eindhoven zal er uitleg geven over de opgraving aan de Rooiweg/Kapelakker.

Deze is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Gemert-Bakel. Sinds eind april is een halve hectare afgegraven door de afdeling Archeologie van de gemeente Eindhoven, in samenwerking met vrijwilligers uit de regio. De avond in "De Schans" wordt georganiseerd door de Dorpsraad Milheeze.

Versterkte nederzetting
De omheining moest waarschijnlijk de bewoners beschermen. Want in die tijd heerste er een grote angst voor de Noormannen, die toen over de Maas voeren. In het zuiden van Nederland is slechts op één andere plaats een versterkt "dorp" zoals dat in Milheeze gevonden. Namelijk in Eindhoven-Blixembosch.

Mottekasteel
In Gemert-Bakel is vaker in opdracht van de gemeente archeologisch onderzoek verricht. Daarbij zijn ook sporen van Middeleeuwse bewoning aangetroffen. In 1996 werd in Gemert op de hoek van Komweg en Ruijschenberghstraat restanten van een houten mottekasteel blootgelegd. Dat heeft daar van de elfde tot de veertiende eeuw gestaan.

In het gebied Achter de Molen in Bakel is in 2002 archeologisch onderzoek gehouden. Daar zijn resten van bewoning uit het laatste staartje van de vroege middeleeuwen (400 na chr. tot 800 na chr.) en uit de volle middeleeuwen (900 n chr. tot 1300 n chr.) gevonden.

Op het terrein aan de Rooiweg/Kapelakker in Milheeze worden in de toekomst woningen gebouwd.