Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Laatste persbericht
30 juni 2005
Nieuw onderkomen voor kerken in Amsterdam Zuidoost

Woensdagmiddag 6 juli a.s. wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van een voor Nederland uniek gebouwencomplex dat onder meer onderdak gaat bieden aan minimaal 15 kerkgenootschappen uit Amsterdam Zuidoost. Het gebouwcomplex, De Kandelaar, krijgt vijf kerkzalen, die in totaal plaats zullen bieden aan 900 gelovigen. Verder komen er een kinderdagverblijf, kantoren, vergaderzalen, 27 koopappartementen en een horecagelegenheid in het complex. De start van de bouw krijgt een extra feestelijk tintje, omdat honderden leden van de genootschappen de festiviteiten zullen bijwonen.

De behoefte aan kerkruimtes in Amsterdam Zuidoost is groot. Door de vernieuwing van de Bijlmer zijn er in de afgelopen jaren steeds meer flatgebouwen en parkeergarages, waar kerkdiensten gehouden werden, gesloopt. Vooral kleinere kerkgenootschappen kwamen daardoor in de problemen; van de 80 kerken die Zuidoost rijk is, raakten er circa 45 `dakloos'. De meeste zochten noodgedwongen hun toevlucht tot leegstaande gebouwen of buurtcentra elders in de stad.

Stadsdeel Zuidoost en Woningstichting Rochdale vonden deze situatie verre van ideaal. Te meer omdat zij de belangrijke sociale functie die de kerken in Zuidoost vervullen onderkennen. Het stadsdeel en Rochdale hebben daarom samen met stichting de Bijlmerkerk en stichting De Kandelaar een plan ontwikkeld voor de bouw van De Kandelaar. Stichting de Bijlmerkerk was met name verantwoordelijk voor de fondsenwerving. Stichting De Kandelaar( een samenwerkingsverband van vijf Ghanese kerken) zal de vijf kerkzalen en huren.

In De Kandelaar komt ruim 650 m2 kantoor- en vergaderruimte voor zelforganisaties die in Zuidoost actief zijn. De ruimten worden verhuurd op time-sharing basis, zodat organisaties er voor weinig geld (vanaf 10 euro per dagdeel, exclusief servicekosten) gebruik van kunnen maken. In de wijk is er veel vraag naar dit soort ruimten. Een nog op te richten Stichting Beheer zal, in overleg met de verschillende gebruikers, het beheer van de kantoren en vergaderruimten verzorgen.

De Kandelaar wordt pal naast het Cultureel Educatief Centrum in Ganzenhoef gebouwd. De eerst paal wordt geslagen door stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en Eugene van Wees, directeur van Woningstichting Rochdale. Als alles volgens plan verloopt, zal het gebouw begin 2007 worden opgeleverd. De Kandelaar is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie.