Gemeente Ede

nummer 139 / Ede, 30 juni 2005

Zomeravondconcerten beiaard Oude Kerk

Op 6 en 13 juli vinden wederom zomeravondconcerten plaats op de beiaard van de toren van de Oude Kerk aan de Grotestaat in Ede. De concerten zijn te beluisteren van 19.00 tot 19.45 uur op het Oude Kerkplein.

Woensdagavond 6 juli
Het concert van 6 juli staat in het teken van Oranje en Bevrijding. We vieren dit jaar het 25 jarig ambtsjubileum van koningin Beatrix en het feit dat 60 jaar geleden een eind kwam aan de tweede wereldoorlog. Een goede reden om een concert aan deze belangrijke gebeurtenissen te wijden. Boudewijn Zwart brengt een repertoire dat nauw verbonden is aan oorlogstijd en koningshuis. Vaderlandse- en volksliederen worden steeds minder gehoord en gezongen en het lijkt erop dat de beiaard het laatst overgebleven instrument is waarop deze liederen gespeeld worden. Daarom een ode aan het Nederlandse lied waarin het overbekende De Zilvervloot en In Naam van Oranje niet zullen ontbreken. Er zijn gratis plaatsen beschikbaar op het Oude Kerkplein. Programmaboekjes zijn te verkrijgen bij de VVV, het Cultuurpunt in Cultura en tijdens de zomeravondconcerten. Het programma is ook te vinden op www.ede.nl
Aansluitend begint om 20.15 uur het orgelconcert in de Oude Kerk. De organist is Ab Weegenaar.

Woensdagavond 13 juli
De Franse beiaardier Carles Dairay verzorgt op 13 juli het beiaardconcert. Het programma voor deze avond bestaat uit drie delen: originele beiaardcomposities, bewerkingen voor Beiaard en uiteraard - Franse chansons. Zo speelt Charles Dairay ondermeer een compositie van Boudewijn Zwart, een beiaardbewerking van Erik Satie en een chanson van Charles Aznavour.
Charles Dairay studeerde beiaard in België en Frankrijk. Daarnaast studeerde hij saxofoon, piano en tuba. Sinds 2005 studeert hij bij Boudewijn Zwart aan het Carillon Instituut in Dordrecht. Hij is stadsbeiaardier van Orchies en assistent beiaardier in Saint Amand Les Eaux.
Er zijn gratis plaatsen beschikbaar op het Oude Kerkplein. Programmaboekjes zijn te verkrijgen bij de VVV, het Cultuurpunt in Cultura en tijdens de zomeravondconcerten. Het programma is ook te vinden op www.ede.nl
Aansluitend begint om 20.15 uur het orgelconcert in de Oude Kerk. De organist is Margreeth C. de Jong.

---