Erasmus Universiteit Rotterdam

Dienstregelingen kunnen veel beter

Onderzoek naar de betrouwbaarheid van spoorwegsystemen

Dagelijks reizen een miljoen Nederlanders per trein naar werk of huis. Om treinverkeer concurrerend te houden met de auto, is een goede prijs-kwaliteitverhouding vereist. Eén van de belangrijkste kwaliteitsmaatstaven is het op tijd rijden van de treinen en het voorkomen van vertragingen. Woensdag 6 juli 2005 promoveert Michiel Vromans aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op zijn proefschrift Betrouwbaarheid van spoorwegsystemen, dat een duidelijk inzicht verschaft in de eigenschappen van een spoorsysteem met betrekking tot betrouwbaarheid.

'Rijtijdspeling'
In zijn proefschrift beschrijft Vromans wiskundige modellen voor de evaluatie en optimalisatie van spoorwegdienstregelingen. een model om dienstregelingen te evalueren en te optimaliseren. Zijn programmeringsmodel laat zien dat aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn in vergelijking met de huidige dienstregeling in Nederland. Verschillende varianten van het model kunnen voor een breed scala aan problemen ingezet worden.
Ook besteedt de promovendus aandacht aan de verdeling van 'rijtijdspeling'. Deze spelingen kunnen erg nuttig zijn in het beperken van vertragingsoverdracht. De effectiviteit van deze spelingen is echter erg afhankelijk van de locatie binnen de treinrit. De promovendus heeft een verrassende, maar potentieel effectieve regel voor de spelingsverdeling ontwikkeld om de verspreiding van vertragingen te verminderen.

Snelheidsverschillen
Een ander belangrijk onderwerp is de heterogeniteit van het treinverkeer, of, in andere woorden, de snelheidsverschillen tussen de treinen. Vromans toont aan dat er een sterke correlatie is tussen snelheidsverschillen en betrouwbaarheid. Tevens ontwikkelde hij nieuwe maten voor de snelheidsverschillen tussen treinen.

Promotoren: prof.dr. L. Kroon, hoogleraar Kwantitatieve Logistiek, prof.dr.ir. R. Dekker, Mathematische besliskunde. en prof.dr.ir. J.A.E.E. van Nunen, Kwantitatieve methoden en decision support systems

Over RSM Erasmus University
Als internationaal instituut voor 'excellence' op het gebied van managementonderwijs en -onderzoek, staat de RSM Erasmus University van de Erasmus Universiteit Rotterdam consequent genoteerd als één van de top business schools in de wereld. RSM Erasmus University staat bekend om zijn internationale karakter, innovatieve programmaâs en toonaangevend onderzoek. Om de toekomstige zakelijke leiders slagvaardiger te maken, en meer inzicht te geven in facetten van de complexe internationale zakelijke markt, heeft RSM Erasmus University een uitgebreide keuze aan opleidingen variërend van bachelor en master tot MBA en âexecutiveâ programmaâs.

Wetenschappelijk onderzoek wordt verricht vanuit Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de door het KNAW erkende onderzoekschool van RSM Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen.