Gemeente Eindhoven

Persbericht: 1 juli 2005, no. 157

Miniconferentie over sociale wijkcohesie in Stratum

Sociale Wijkcohesie en twee jaar Bruggenbouwen in Stratum zijn themas voor een miniconferentie op woensdag 6 juli 2005 in Eindhoven. Tijdens deze middag worden ervaringen op een interactieve wijze uitgewisseld tussen de aanwezigen en aanbevelingen gedaan. De bijeenkomst wordt onder meer bijgewoond door wethouder J. Kuppens (welzijn en milieu) en gedeputeerde de heer W. Luijendijk. De organisatie is in handen van de gemeente Eindhoven en Loket W

Tijdens de middag geeft projectleider A. Hofman en bruggenbouwer mevrouw N. Post van Loket W uitleg over hun ervaringen in de afgelopen twee jaar. Ook doen ze aanbevelingen. Namens de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling geven I. Akinci en J. van de Ven een inleiding over de stimuleringsregeling sociaal beleid en het sociaal programma binnen integrale wijkvernieuwing. Mevrouw A. van de Veerdonk van woningbouwvereniging Domein geeft toelichting over de samenwerking tussen de bruggenbouwers en de woningbouw vereniging in dit proces van wijkcohesie. Voor deze middag zijn Fontys Hogescholen, woningbouwvereniging Domein en Trudo, Woonbedrijf, gemeente, Loket W en buurtbewoners/ organisaties uitgenodigd.

Eindhoven kent tot 2010 nog zon 11 wijkvernieuwingsgebieden. De gemeente is van mening dat wijkvernieuwing meer moet zijn dan alleen stenen stapelen; ook economische en sociale maatregelen vormen een wezenlijk onderdeel. De betrokkenheid van bewoners tijdens het proces verschilt per wijkvernieuwingsgebied. Opvallend is echter de minimale betrokkenheid van specifieke groepen in de wijk en met name van allochtone bewoners.
Voor dit project Bruggenbouwers is met financiële middelen van de Provincie Noord-Brabant en het Grote Stedenbeleid in de afgelopen twee jaar getracht om deze weinig betrokken groepen in de Bloemenbuurt en Kruidenbuurt (Stratum) te betrekken en te activeren. Daarbij stonden vier activiteiten voor buurtbewoners centraal:

- stimuleren van het geven van meningen

- deelnemen aan wijk(overleg)-structuren

- meewerken aan verbetering van de buurt

- meehelpen aan oplossingen bij problemen in de wijk Ook overige bewoners werden hierin gestimuleerd. Dit was geen eenvoudige opgave, want in het algemeen is de inbreng van bewoners in dergelijke processen niet groot. Moeilijk bereikbare bewoners zijn daarop geen uitzondering. Dit project heeft voldoende succesfactoren opgeleverd. Deze ervaringen zijn overdraagbaar voor andere wijken in Eindhoven en steden in de Provincie Noord-Brabant

© 2005 Gemeente Eindhoven