Provincie Limburg

Limburg bouwt aan landelijke backoffice voor bijstand De Provincie Limburg wil gemeenten in heel Nederland gaan ondersteunen

bij het centraal verwerken en verstrekken van bijstandsuitkeringen. Op basis van een studie van bureau Boer & Croon naar innovaties in de sociale zekerheid, wordt in Limburg een nieuw landelijk shared-services concept voor de bijstand ontwikkeld, met ondermeer webservices, digitale dossierafhandeling en telefonische dienstverlening. Op 6 juli presenteert de Provincie Limburg samen met betrokken en belangstellende gemeenten hun plannen aan Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Initiatiefnemer Gedeputeerde Martin Eurlings: Het is niet efficiënt dat voor de bijstand op circa 420 plaatsen in dit land elke gemeente haar eigen ICT- en cliëntensysteem in de lucht houdt. We hebben in Limburg een innovatieve ICT-en backoffice infrastructuur en specifieke expertise in hoogwaardige uitvoering van de sociale zekerheid. Er worden nu al dagelijks miljoenen uitkeringen vanuit Limburg verwerkt en verstrekt. Ook voor de bijstand kunnen we vanuit één centrale backoffice en met digitale dossiers, een veel efficiëntere dienstverlening bieden aan gemeenten en hun bijstandgerechtigden. Gemeenten houden geld over en kunnen meer tijd en aandacht geven aan de klant en zijn terugkeer naar de arbeidsmarkt. De nieuwe WWB wet zal hierdoor leiden tot meer service naar de klanten en een besparing van enkele honderden miljoenen op de uitkeringen.

Het initiatief voor het landelijke shared-services concept sluit aan bij de recente oproep van Staatssecretaris Van Hoof om de uitvoeringsprocessen in de sociale zekerheid te vereenvoudigen en de dienstverlening aan uitkeringsgerechtigden te verbeteren. Dankzij goede dossierafhandeling kan de frontoffice immers zijn werk beter doen. Ook sturing wordt makkelijker door goede en beschikbare managementinformatie. Tot slot bevordert het landelijke shared-services concept ook de samenwerking tussen gemeenten, omdat systemen aan elkaar te koppelen zullen zijn.

Limburg wil samen met betrokken en belangstellende gemeenten en potentiële uitvoeringsbedrijven de haalbaarheid van het plan nader onderzoeken en een businessplan opstellen.

4-7-2005 13:51