Gemeente Lingewaard


Centrumplan Bemmel staat in de steigers

luchtfoto centrum Bemmel
Het centrum van Bemmel gaat de komende jaren flink op de schop.

Het ambitieuze Centrumplan Bemmel staat stevig in de steigers. Burgemeester Persoon zal 6 juli het officiële startsein geven door de gereconstrueerde Cuperstraat, Van Ambestraat en Ponylaan in gebruik te nemen. Hiermee is de eerste stap gezet voor de algehele herinrichting van het centrum van Bemmel. Het Bemmelse centrum gaat rigoureus op schop. De komende jaren zullen nog vele wegwerkzaamheden en bouwactiviteiten volgen. Na de zomervakantie volgt hierover een informatiebijeenkomst.

Burgemeester Persoon is blij met deze eerste 'zichtbare' stap: "Toen na de gemeentelijke herindeling dit college aantrad, lag er een geweldige uitdaging op ons te wachten. De toenmalige raad van de gemeente Bemmel had geconcludeerd dat het winkelgebied in Bemmel onvoldoende uitstraling heeft. In 2000 is door de raad van de gemeente Bemmel erkend en terecht het besluit genomen dat het centrum opgeknapt moet worden, wil het ook in de toekomst de rol van 'kloppend hart' blijven vervullen.''

Persoon heeft na de herindeling als portefeuillehouder de kar getrokken om voor Bemmel dit ambitieuze centrumplanontwikkeling op gang te helpen. "Er is geen discussie mogelijk: Bemmel heeft een stevige kwaliteitsimpuls nodig. Ik weet dat we het geduld van de Bemmelse bevolking en niet op de laatste plaats de winkeliers, duidelijk op de proef hebben gesteld. Een complex project als dit Centrumplan vraagt nu eenmaal veel tijd. Als portefeuillehouder ging me het ook wel eens te langzaam. Maar ja, procedures en inspraak van belanghebbenden eisen nu eenmaal een zeer zorgvuldige behandeling. Achter de schermen is wel veel werk verzet.''

Na vijf jaar van overleg met onder andere de winkeliers, projectontwikkelaars en provincie, zeven rapporten en een aantal raadsbesluiten wordt volgende week het officiële startsein gegeven van Centrumplan Bemmel 2010. Het plan bestaat uit een verbetering van de economische structuur, het wijzigen van de verkeersstructuur en een herinrichting van het totale openbare gebied.

Op het gebied van verkeer is het Centrumplan in twee hoofdprojecten te verdelen. Ten eerste een herinrichting van het centrumgebied als een kwalitatief hoogwaardig winkel- en verblijfsgebied. Ten tweede het realiseren van een nieuwe verkeersstructuur rondom het centrum.

De herinrichting van het winkelgebied wordt gefaseerd uitgevoerd. Hierbij gaat het om de Deken dr. Mulderstraat , Dorpsstraat, Kloosterplaats, dr. Poelstraat, Klappenburgstraat en het gebied Loostraat en Markt.

Bij het realiseren van een nieuwe verkeersstructuur voor het centrum gaat het om de inmiddels aangepakte Cuperstraat, Van Ambestraat, Ponylaan en om de Herckenrathweg vanaf het kruispunt Cuperstraat tot aan de Dorpsstraat.

Bouwprojecten
Doel van het centrumplan is het realiseren van een aantrekkelijk winkelcentrum. Een centrum met een duidelijke winkelroute met aan beide kanten winkels, waar het prettig vertoeven is. De winkelroute loopt via de Markt, Loostraat, Dorpsstraat en Deken Dr. Mulderstraat. Op de koppen van dit winkelcarré zijn twee trekkers gevestigd. De huidige Super de Boer op de Kloosterplaats en Albert Heijn met een parkeerkelder die in aanbouw is.

De eerste impuls tot versterking van het winkelcentrum is op het Liduinaterrein gestart met de bouw van Albert Heijn met ondergrondse parkeergarage en 75 woningen.

Het winkelhart wordt verder versterkt door de bouw van winkels met woningen aan de Loostraat en het slopen van het MGZ-gebouw. Hans Geveling, eigenaar van De Assenburg wil het winkelcentrum nieuw leven in te blazen door uitbreiding en de winkels naar buiten keren.

Na de zomervakantie volgt een uitgebreide informatieavond over het Centrumplan Bemmel 2010.

Geplaatst 28 juni 2005