President putin morgen in de strijd voor moskou's bid

Singapore, dinsdag 5 juli 2005 - De leiders van het bid van Moskou 2012 hebben vandaag gezegd, dat hun stad een uniek plan heeft en dat het IOC morgen met de stemming een historische keuze zal maken.

De burgermeester van Moskou Yuri Luzhkov verklaarde: 'We hebben in Singapore goede vorderingen gemaakt. We zijn ervan overtuigd dat onze boodschap is overgekomen en dat alleen door de keuze voor Moskou het IOC kiest voor het verbeteren van een stad, zijn mensen en de hele wereld.'

'Ons bid wordt versterkt doordat onze premier Mikhail Fradkov morgen de toewijding van de regering aan het bid van Moskou zal demonstreren. Tevens zal onze president morgen iets doen wat een Russische president hiervoor nog nooit heeft gedaan. Hij zal in het Engels het IOC en de wereld per video toespreken. Dit toont onze toewijding - en ook onze veranderende tradities - om om de Olympische en Paralympische Spelen van 2012 naar Moskou te brengen. Dit zal niet als een verassing komen, want wij zijn zeer gepassioneerd over sport en de Olympische beweging.'

Russisch IOC-lid en Olympisch kampioen zwemmen Alexander Popov zei, dat Moskou 2012 een unieke Olympische en Paralympische Spelen zal worden waar atleten alleen over hebben kunnen dromen. 'Het ontwerp is tegen het perfecte aan waar een atleet alleen maar op kan hopen. Voor de eerste keer in de Olympische geschiedenis zal de gaststad alle competities binnen de grenzen van de stad houden. En voor de eerste keer in Olympische geschiedenis zal de gaststad alle atleten in een dorp in het hart van de stad huisvesten. De atleten kunnen erop vertrouwen dat door onze unieke 'Olympisch Rivier' - conceppt alle plannen vlekkeloos zullen verlopen. Dit doordat 65 procent van de sportlocaties al op orde zijn', aldus Alexander Popov.

IOC vice-president, Vitaly Smirnov, zei dat Moskou heeft 'een fantastische kans' voor succes en waarschuwde tegen de geruchten dat de race eigenlijk al voorbij is. Om de uitkomst van de IOC stemming te voorspellen is 'onmogelijk' zei hij. De campagne van Moskou heeft constant gehamerd op het argument dat Moskou de beste keuze zou zijn, omdat Moskou 'het beste is voor de atleten, het beste voor de Spelen en de wereld', aldus Vitaly Smirnov.