Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorwerk 18+

Wethouder Welzijn en Educatie, Wim de Bruin, reikte op 30 juni aan 17 jongeren een certificaat uit. Dit deed hij omdat zij de talentenscan van het project Voorwerk 18+ doorliepen. De talentenscan, het volhouden van de eerste acht weken, is voor de jongeren een eerste mijlpaal van een traject dat gericht is op doorstroming naar de arbeidsmarkt.

Gerichte begeleiding werk

Uit landelijke en regionale cijfers blijkt dat de jeugdwerkloosheid stijgt. Vroegtijdig schoolverlaten en ontbrekende startkwalificaties zijn de oorzaken. Met de start van het project Voorwerk 18+ wil de gemeente Capelle aan den IJssel hier iets tegen doen in samenwerking met het Albeda College en SMSjobs. De verwachting is dat ongeveer 90% van de kandidaten het volledige traject zal doorlopen en een groot deel doorstroomt naar een reguliere baan of een voltijdopleiding. Voor het project is een bijdrage gevraagd uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Wat doet de gemeente?

De gemeente zorgt voor selectie en aanmelding van de deelnemers. Verder wordt er in de eerste acht weken gekeken of er belemmeringen zijn voor deelname aan het verdere traject. Zijn die er, dan kan de gemeente bijdragen in de oplossing ervan. Voorbeelden zijn schuldhulpverlening of het zorgen voor passende kinderopvang. Daarnaast is er gedurende het traject nauw contact tussen de begeleiders van het Albeda College en SMSjobs en de casemanager van de gemeente. Als een jongere niet voldoende meewerkt aan het traject wordt dit gemeld aan de casemanager en kan een korting op de uitkering worden overwogen.