Gemeente Capelle a/d IJssel

Toelichting kapvergunning IVEC-terrein

Na een lange periode van planontwikkeling wordt het in het Rozenburchtgebied gelegen IVEC-terrein nu geschikt gemaakt voor nieuwbouw. Op dit terrein realiseert Proper-Stok Woningen B.V. drie gebouwen met daarin in totaal 72 appartementen. Om de bouw mogelijk te maken, moet een deel van de beplanting wijken. Daarom is een kapvergunning aangevraagd, zoals blijkt uit de publicatie in de bekendmakingen op deze pagina.

Geschiedenis terrein

IVEC staat voor Instituut voor Volwassenen Educatie in Capelle aan den IJssel. Dit instituut heeft enige tijd gebruikgemaakt van het gebouw van de voormalige basisschool 't Slot. Op dit terrein stond in het verleden ook een gymlokaal (achter het Dief- en duifhuisje) en aan het einde van de Constantijn Huygensstraat, nabij huisnummer 1, een zogenaamde BLO school. Al deze gebouwen zijn in de jaren 80 verdwenen. Het terrein werd aan zijn lot overgelaten, met uitzondering van het regelmatig maaien van het terrein. De beplanting rondom de voormalige gebouwen is gebleven en in al die jaren daarna behoorlijk verwilderd en uitgegroeid, soms tot boomachtige maten en vormen.

Wat wordt gekapt?

De beplanting op het IVEC-terrein moet nu wijken voor de nieuwbouw, hiervoor is een kapvergunning aangevraagd. De beplanting op de dijk blijft wél gehandhaafd.

Waarom worden de bomen niet verplant?

De twee rode paardekastanjes nabij het Dief- en duifhuisje worden niet verplant vanwege ziekte en beschadiging. Tegen de dijk staat een veldesdoorn; deze goedkope bomensoort is slecht te verplanten en de kosten van het verplaatsen wegen niet op tegen de baten. Ook staat er een zeer zware soort lijsterbes die zich absoluut niet laat verplanten. Twee zware Canadapopulieren met een stamomvang van circa 3,5 meter worden gekapt, omdat zij nabij de nieuwbouw te gevaarlijk zijn om te handhaven. Verder worden ook de twee rode berken, een aantal witte elzen, twee ruwe berken en acht zware veldesdoorns gekapt, aangezien zij zeer slecht te verplanten zijn en de kosten van verplaatsing van deze goedkope bomensoorten niet opwegen tegen de baten.

De gemeente Capelle aan den IJssel is zich ervan bewust dat het kappen van de bomen op dit terrein veel emoties teweegbrengt. Bomen moeten nu plaatsmaken voor appartementen. Tussen de nieuwbouw is echter veel ruimte opgenomen voor groen en water, zodat het parkachtige karakter van dit stukje Capelle aan den IJssel bewaard blijft.