Waterschap Zuiderzeeland

05-11 Lelystad, 5 juli 2005

Primeur voor Waterschap Zuiderzeeland

Remote Sensing analyse brengt agrariër en waterbeheerder bij elkaar

De Remote Sensing analyse die het waterschap Zuiderzeeland heeft laten maken van het gebied Noordoostpolder geeft een duidelijk en objectief beeld van de relatie tussen grondgebruik en waterbeheer. Knelpunten van te droge of juist te natte gebieden komen in beeld tot op kavelniveau. Het waterschap is enthousiast over deze techniek en brengt op dit moment ook het overige deel van het beheersgebied in kaart. Waterschap Zuiderzeeland is daarmee het eerste waterschap in Nederland dat gebruik maakt van satellietbeelden om de werking van het watersysteem in beeld te brengen. Dijkgraaf Henk Tiesinga presenteerde de uitkomst van het onderzoek tijdens een bijeenkomst in verband met het eerste lustrum van Waterschap Zuiderzeeland.

Remote Sensing koppelt metingen die door satellieten zijn gemaakt aan computermodellen die analyses maken op grond van de neerslag, de verdamping en de gewasgroei. De satelliet Landsat is de enige hoge resolutie satelliet die in staat is om thermische gegevens in beeld te brengen. Dit gebeurt zelfs tot op kavelniveau. Er is gekozen om beelden van 1995 te gebruiken. Dit was een droog jaar waar veel gegevens van voor handen waren. De analyses zijn gemaakt over de jaren 1995 tot en met 2003. De knelpunten van het gebied zijn helder in beeld gebracht. Waar is het te droog en waar is het te nat. Doordat de gegevens tot op het kavelniveau inzichtelijk zijn gemaakt zijn de ontstane kaarten prima middelen om samen met de agrariërs de " watersituatie" van hun bedrijf te bekijken.

Veiligheid
Maatregelen die op grond van de uitkomsten genomen gaan worden verbeteren de interne veiligheid van het gebied. Door de relatie te leggen tussen de neerslag, verdamping, kwel en de gewasgroei is geconstateerd dat hoewel er soms sprake is van hoge kwel, dit geen invloed heeft op de bedrijfsvoering. Dit komt omdat kwel stabiliseert. Bij droogte is er meer kwel, bij neerslag is er minder kwel. Duidelijk is ook geworden dat men bij het inrichten van de polder, zo´n 70 jaar geleden, het al goed gezien had. Voor een goede bedrijfsvoering is het drainagecriterium van een drooglegging van 1,5m geschikt. Rond Creil en Espel is er sprake van natschade. Er is hoge kwel, er valt bovengemiddeld regen en er is een geringe drooglegging. Ook zal de bodemdaling zich de komende jaren nog doorzetten.

Omdat de gegevens tot op kavelniveau zichtbaar zijn gemaakt, vormen de uitkomsten een goede basis om met de eigenaren van de gronden door te spreken over de waterhuishouding van hun eigen land. Door de satellietbeelden zijn de uitkomsten objectief en worden ze zowel door de waterbeheerder als de agrariër onderschreven.




Waterschap Zuiderzeeland