Gemeente Utrecht


Beantwoording SV 2005, nr. 63 inzake www.anniebrouwer.nl


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
63 Vragen van de heer G.H.J. Weierink
(ingekomen 24 juni 2005)


Ter voorbereiding op mijn aantreden als kersvers gemeenteraadslid van Utrecht, heb ik mij de afgelopen week ingelezen. Zo heb ik mij eigen gemaakt met de 'nieuwe' duale werkwijze van de gemeenteraad en het college en de daarbij behorende rol- en taakverdeling van de verschillende factoren binnen de gemeentepolitiek. Daaruit heb ik begrepen dat de burgemeester onder andere voorzitter is van de gehele gemeenteraad.

Politiek is niet alleen regeltjes en procedures, maar toch vooral mensenwerk. Ik heb mij dan ook, onder andere via internet, georiënteerd op de mensen die actief zijn in de Utrechtse gemeentepolitiek. Bijna alle gemeentepartijen bleken met een website vertegenwoordigd. Zo ook een aantal collegeleden. Hoog verbaasd was ik op het moment dat ik de website van onze burgemeester Annie Brouwer bezocht. Die website kwam mij bekend voor. Het webadres www.anniebrouwer.nl wordt namelijk omgeleid naar de website van de PvdA in Utrecht. Verwarrend. De burgemeester is toch voorzitter van de gehele gemeenteraad, van 9 verschillende politieke partijen? Dat betekent toch dat zij boven de partijen moet staan?

Voor de VVD leidt dit tot de volgende vragen:
1. Is het college het met de VVD eens dat de burgemeester voorzitter is van de gehele gemeenteraad en daartoe boven de partijen moet staan?
2. Hoe kijkt het college aan tegen de verbinding van de website van de burgemeester van Utrecht aan de website van de PvdA Utrecht? Is zij met de VVD eens dat dit niet te 'matchen' is met de onafhankelijke positie die zij als voorzitter van de gemeenteraad behoort te hebben?
3. Welke stappen gaat het college ondernemen om deze onwenselijke situatie te beëindigen.


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 5 juli 2007)

1. Ja.
2. De burgemeester is onafhankelijk voorzitter van de gemeenteraad van Utrecht en van het college van B&W, én zoals algemeen bekend ook lid van de PvdA. Dit is zeer goed te combineren. Betrokkenheid van burgemeesters bij politieke partijen is zeer gebruikelijk, zo is de nieuwe burgemeester van Amstelveen ook landelijk voorzitter van de VVD en de burgemeester van Breukelen van D66.
3. De domeinnaam www.anniebrouwer.nl is gekocht door de PvdA, om de Annie Brouwer Leergang te promoten. Met toestemming van de burgemeester is deze link gemaakt. De PvdA zal om misverstand te voorkomen de naam wijzigen.


---- --