Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 221 JA
Datum: 6 juli 2005

Nieuwe organisatiestructuur Fryske Akademy

De Fryske Akademy blijft net als voorheen een zelfstandige stichting, gelieerd aan de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). De doelstellingen, de middelen om de doelstellingen te halen en de voertaal blijven volledig gelijk. Ook blijft de Akademy het eigen kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk programma voeren. De organisatie van de Stichting Fryske Akademy verandert wel. Er komt een Raad van Toezicht met vijf leden en een directeur-bestuurder. Gedeputeerde Staten hebben daartoe ingestemd met deels gewijzigde statuten van de Stichting Fryske Akademy. Ook de KNAW heeft hiermee ingestemd.

De nieuwe Raad van Toezicht heeft als belangrijkste taken de benoeming en het ontslag van de directeur-bestuurder, het houden van toezicht op de algemene gang van zaken en het goedkeuren van jaarstukken die vervolgens ter goedkeuring aan Provincie en KNAW worden voorgelegd. De Raad Toezicht bestaat uit vijf leden. Provincie en KNAW benoemen gezamenlijk de voorzitter. Twee leden worden benoemd door de Provincie, van wie tenminste een lid kennis heeft van de Friese cultuur en maatschappij. De KNAW benoemt ook twee leden, van wie een lid een wetenschappelijke achtergrond heeft.

Voorzitter wordt oud-burgemeester de heer M.F. Koopmans, die tot nu toe het interim-bestuursvoorzitterschap vervulde. Het college heeft in de Raad van Toezicht verder de heren drs. F.R. van der Meulen (econoom) en A. Douma (oud-vakbondsman) benoemd. De KNAW heeft de heren drs. J.M. Bronneman (bestuurskundige) en prof. dr. E.J. Reuland (hoogleraar Universiteit Utrecht) benoemd.

Deze benoemingen vinden hun grondslag in artikel 8 van de op dit punt gewijzigde statuten van de Fryske Akademy. De verandering met de eerdere situatie is dat de leden worden benoemd door de hoofdsubsidiënten, Provincie en KNAW, en niet zoals voorheen door het bestuur van de Fryske Akademy.

Dat de Raad van Toezicht vijf leden telt en niet zeven zoals het eerdere bestuur, heeft te maken met de nieuw ingestelde en zwaardere functie van directeur-bestuurder. Deze krijgt het besturen van de Fryske Akademy tot taak en stelt het beleidsplan, het wetenschappelijke programma en de begroting op. Goedkeuring daarvan moet komen van de Raad van Toezicht. Provincie en KNAW moeten de voordracht tot benoeming van de directeur-bestuurder goedkeuren, staat in de op dit punt gewijzigde statuten. In de vroegere situatie was sprake van twee directeuren.

De verandering in de statuten zijn verder gebaseerd op de regels van 'Cultural Governance'. Daaronder wordt verstaan goed, verantwoord en transparant bestuur en toezicht. Daarbij wordt helder onderscheid gemaakt tussen taken en bevoegdheden van directie en raad van toezicht. Cultural Governance wordt door de Provincie toegepast op gesubsidieerde instellingen en dit gebeurt nu ook bij de Fryske Akademy.

Met de deels gewijzigde statuten, het instellen van de nieuwe Raad van Toezicht en de nieuwe organisatiestructuur is voldaan aan de afspraken in 2004 tussen Provincie en KNAW, de hoofdsubsidiënten, de Fryske Akademy om te komen tot geactualiseerde bestuurlijke verhoudingen en een heldere organisatie.

N 35


---- --