Politie Hollands Midden

Datum: 4 juli 2005

Politie monitor bevolking 2005:

Inwoners hollands midden voelen zich veiliger Slachtofferschap gedaald en meldingsbereidheid gestegen

Leiderdorp, woensdag 6 juli 2005 : Inwoners in de regio Hollands Midden (HM) voelen zich veiliger dan in de voorgaande jaren zo blijkt uit de Politiemonitor Bevolking 2005 (PMB). Het percentage bewoners dat zich vaak onveilig voelt is gedaald naar 3,4 %. Dit percentage ligt beneden het landelijk gemiddeld en is lager dan ooit in de PMB werd gemeten. Dit geldt ook voor het aantal inwoners dat zich wel eens onveilig voelt. Dit percentage daalde naar het landelijk gemiddelde van 24 %. In 1999 bedroeg dit percentage 33,9 %, in 2001 33,4 en 27,9 in 2003. Het aantal personen dat slachtoffer werd van een woninginbraak, diefstal uit of vernieling aan een auto, fietsen diefstal en geweldsdelicten is aanmerkelijk verminderd. Het slachtofferschap voor een (poging tot) inbraak is in HM lager dan het landelijk gemiddelde. De bereidheid om zaken bij de politie te melden en aangifte te doen is gestegen. Verkeersoverlast is verder afgenomen en daarmee lager dan het landelijke cijfer. Het onderzoek geeft verder aan dat ook in HM de tevredenheid over de beschikbaarheid van de politie toeneemt terwijl de tevredenheid over het politieoptreden daarentegen als enige score iets afneemt. De PMB 2005 bevestigt de kentering op het gebied van veiligheid die ook blijkt bij het uitkomen van de resultaten over 2004. Korpschef Jan Stikvoort is verheugd over de uitkomsten en stelt vast dat de verbeterde prestaties van de politie en de integrale aanpak van de veiligheid hun vruchten afwerpen. Tegelijkertijd stelt hij ook vast dat het korps verder moet investeren op de verbetering van de tevredenheid over het politie optreden.

De uitslagen van PMB 2005 ondersteunen de uitkomsten van de eerder gepresenteerde resultaten van het korps HM over 2004. In dat jaar steeg het aantal aangehouden verdachte met 7 % naar 11.816 personen. Het aantal opgeloste aangiften steeg met 6% ten opzichte van voorgaande jaren. De vermindering van het slachtofferschap inbraak en geweldsmisdrijven blijkt ook uit de daling van het aantal woninginbraken en geweldsdelicten. Het aantal woninginbraken nam af van 3.124 in 2003 naar 2.457 in 2004. Geweldsdelicten verminderde met 10% in 2004. Ook de overige misdrijven vertoonden een daling. Over de eerste vier maanden van 2005 zet de resultaat verbetering zich door. Er zijn over deze periode minder misdrijven en meer aanhoudingen vericht.

De uitslag van de Politiemonitor Bevolking 2005 wordt in het Korps HM nader geanalyseerd. Zo worden de uitkomsten per team basis politiezorg met elkaar vergeleken en worden zonodig verbeter voorstellen gedaan. Er zijn geen gegevens per gemeente beschikbaar.

De Politiemonitor Bevolking is het grootste enquêteonderzoek in Nederland dat op het terrein van veiligheid wordt gehouden. Dit onderzoek bevat een groot aantal vragen over verschillende aspecten van veiligheid en het functioneren van de politie die in 2005 aan bijna 52.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder zijn voorgelegd. In de regio Hollands Midden zijn ca. 3.800 inwoners telefonisch geïnterviewd. Het onderzoek werd voor het eerst gehouden in 1993. Noot voor de redactie,

Politie Hollands Midden