Gemeente Almere

Activiteiten participatie-agenda PaVEM van start

Binnenkort gaan in Almere verschillende activiteiten uit de participatie-agenda van de commissie PaVEM van start. Met de toegekende subsidies worden projecten uitgevoerd om vrouwen uit etnische minderheidsgroepen extra aandacht te geven. Het gaat om een pilot thuistaalles, het ontwikkelen van een participatie toolkit, de publiekscampagne Thuis in Almere. Doe mee! en extra ondersteuning bij het vinden van een baan door een banenmarkt bij het CWI.

Thuistaalles

De pilot thuistaalles voor sociaal geïsoleerde vrouwen wordt gecoördineerd door de Vrijwilligerscentrale Almere (VCA), in samenwerking met de gemeente. De VCA heeft hiervoor subsidie gekregen van het Oranje Fonds.

Participatie toolkit en publiekscampagne Thuis in Nederland

De participatie toolkit is een set van instrumenten die gemeenten helpt bij het ontwikkelen en/of aanscherpen van beleid voor de emancipatie en integratie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. De gemeente Almere heeft hiervoor subsidie aangevraagd in het kader van de Tijdelijke stimuleringsregeling emancipatie vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. Oorspronkelijk was deze regeling alleen voor de G30-steden van kracht, maar door een sterke lobby in de Tweede Kamer heeft ook Almere de subsidie toegekend gekregen om de toolkit te realiseren.

Met deze subsidie wordt ook de publiekscampagne Thuis in Nederland? Doe mee! gefinancierd. De campagne moet de participatie van allochtone vrouwen bevorderen.

Banenmarkt

Om allochtone vrouwen extra ondersteuning te bieden bij het vinden van een baan wordt op 1 oktober in samenwerking met het CWI een banendag georganiseerd, waarin specifieke aandacht zal worden besteed aan allochtone vrouwen.

PaVEM

De commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) heeft als doel de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen. Het college heeft in maart 2005 ingestemd met de uitwerking van de participatie-agenda die is opgesteld in samenwerking met de commissie PaVEM.