Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6 juli 2005

Ontwikkeling vaccin tegen Humaan Cytomegalovirus (CMV) in een internationaal samenwerkingsproject

Het Nederlandse biotechbedrijf MUbio Products B.V. en het Duitse Rhein Biotech GmbH hebben het bedrijf NovoVacs B.V. opgericht. NovoVacs BV gaat een vaccin ontwikkelen dat bescherming moet bieden tegen infectie met het Humaan Cytomegalovirus (CMV). Hierbij wordt samengewerkt met het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Na een uitgebreid preklinisch onderzoeksprogramma zullen de eerste klinische studies naar verwachting eind 2007 beginnen.

Het cytomegalovirus behoort tot de herpesvirussen en komt wereldwijd veel voor. De ziekteverschijnselen die het virus veroorzaakt, worden onderschat. De infectie kan tijdens de zwangerschap bij de foetus ernstige motorische storingen, ontwikkelingsachterstand, doofheid en slechtziendheid en in een aantal gevallen zelfs vroege sterfte veroorzaken. Daarnaast kan CMV ook bij volwassenen ernstige ziekte veroorzaken en tot de dood leiden.

Het merendeel van de volwassenen raakt ooit geïnfecteerd met het virus en blijft dan levenslang besmet. Het virus wordt verspreid via lichaamsvloeistoffen, zoals urine, bloed, speeksel, traanvocht en moedermelk. De aandoening vormt vooral een probleem als het immuunsysteem nog onderontwikkeld is, zoals bij het ongeboren kind, of als er sprake is van een verzwakt afweersysteem zoals bij AIDS-patiënten en bij transplantatiepatiënten bij wie het virus kan leiden tot het verlies van het donororgaan. Op dit moment is er nog geen vaccin tegen CMV op de markt.

MUbio Products B.V., een biotechnologisch bedrijf dat aan de Universiteit Maastricht ontsproten is, heeft samen met de Afdeling Medische Microbiologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht een combinatie-antigeen voor CMV ontwikkeld. Om het vaccin verder te kunnen ontwikkelen, is samenwerking gezocht met Rhein Biotech en het NVI. Rhein Biotech heeft veel ervaring met industrialisering van biofarmaceutische producten en met productiesystemen voor de relevante eiwitten. Het NVI is betrokken vanwege de expertise in de adjuvering van vaccins (de toegevoegde stoffen) en de ervaring met klinische studies en de benodigde stappen voor registratie. MUbio en Rhein Biotech hebben samen een joint venture opgericht, NovoVacs BV. Voor dit project is door de Nederlandse overheid een subsidie toegekend die gericht is op het stimuleren van bedrijven om via internationale samenwerking innovatieve producten te ontwikkelen. De omvang van deze IS-Eureka subsidie is E2.000.000 .

Einde persbericht

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht