Gemeente Hilversum

Gemeentelijke uitzonderingen op nieuwe parkeernorm Parkeerplaatsen in parkeergarages en langs de openbare weg mee laten tellen bij de parkeernorm voor een aantal herbouw- en nieuwbouwprojecten. Dit is de oplossing van het college van burgemeester en wethouders voor een aantal probleemsituaties die zijn ontstaan rond de nieuwe hogere parkeernorm.

Eind 2004 heeft de gemeenteraad ingestemd met nieuwe parkeernormen. Deze nieuwe normen zijn ingevoerd omdat het autobezit groeit. Zij bepalen hoeveel parkeerplaatsen komen bij wonen, werken, recreëren etc. Invoering van de parkeernorm is in februari 2005 geschied door aanpassing van de bouwverordening. De bouwverordening geeft de verplichting op eigen terrein voldoende parkeerplaatsen te realiseren. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd haalbaar. De bouwverordening geeft daarom de mogelijkheid om ontheffing te geven aan deze verplichting.

In twee gevallen kunnen problemen ontstaan: Nog te ontwikkelen bouwplannen waar niet voldoende op eigen terrein geparkeerd kan worden en bij bestaande bouwplannen die onder gemeentelijke regie ontwikkeld zijn onder de oude parkeernorm. Toepassing van de nieuwe norm zou tot financieel onhaalbare plannen en aanzienlijke vertraging leiden.

Het parkeervraagstuk wordt nu per bouwplan aangepakt. Bij de al lopende gemeentelijke bouwplannen die zijn uitgegaan van de oude parkeernorm, kunnen problemen ontstaan. Daarom gelden voor bouwaanvragen van voor 1 februari 2005 (de ingangsdatum van de nieuwe norm) de oude parkeernormen. Voor lopende plannen en projecten waarvan de bouwvergunning na de inwerkintreding van de nieuwe normen wordt verleend komt een overgangregeling, in de vorm van een ontheffing. Per bouwplan wordt bekeken of de parkeerdruk in de openbare ruimte niet te hoog wordt.