Gemeente Hilversum

Overeenstemming tussen gemeente en consortium over REGEV Het college heeft dinsdag 5 juli kennis genomen van de resultaten van de onderhandelingen met het consortium Proper Stok/Mourik over het REGEV terrein. Na de voorlopige gunning in februari 2005 is inhoudelijk en financieel overeenstemming bereikt tussen de gemeente en het consortium. Deze overeenstemming, een zogenaamd afsprakenkader, wordt na het zomerreces in een realisatie overeenkomst (contract) gegoten. Dan is overname van het REGEV terrein door het consortium een feit.

Het consortium saneert de grond en ontwikkelt het terrein tot een aantrekkelijk woongebied. Het is de bedoeling dat reeds in dit najaar met de sanering van de bodem wordt begonnen Op het REGEV terrein komen circa 370 woningen, appartementen en grondgebonden woningen. Op het zwembad wordt een sporthal gerealiseerd, het zwembad wordt niet uitgebreid, maar wel aanmerkelijk verbeterd. Ook is het mogelijk hier een jongerencentrum te realiseren. Er komen voldoende parkeerplaatsen voor de woningbouw. Voor de sportvoorzieningen neemt de gemeente 100 parkeerplaatsen af.

Het is in Hilversum de eerste keer dat op zo'n omvangrijke schaal een project turn key aan een marktpartij wordt overgedragen. Dat betekent dat de gemeente tot nu toe dwingend invloed heeft uitgeoefend op aard en omvang van de sanering en de herontwikkeling Dit wordt contractueel hecht verankerd. Daarna echter liggen de risico's van de uitvoering bij het consortium. In de onderhandelingen is het met name gegaan over die risico's. Voor de gemeente is het overdragen van die risico's een belangrijk issue geweest. Het consortium heeft voldoende aanknopingspunten gezien om een attractief woongebied te realiseren waar sport een wezenlijk onderdeel van uitmaakt.

Het college heeft eveneens kennis genomen van het financiële resultaat van de onderhandelingen. Van belang in de discussies rondom REGEV is met name het zwembad geweest. Uit de onderhandelingen komt als resultaat dat er een substantieel bedrag kan worden geïnvesteerd in verbetering van het zwembad. Daarmee kan de levensduur van het zwembad worden verlengd en de kwaliteit voor de gemiddelde gebruikers worden verbeterd.
Al met al fungeert dit afsprakenkader als opmaat voor het contract waarbij de concessie voor het REGEV terrein daadwerkelijk aan het consortium Proper Stol/Mourik kan worden.