Gemeente Abcoude


Bibliotheek Abcoude onderdeel regionale bibliotheek

Wat betekent dit voor Abcoude?
Kosten gemeente

Sinds 30 juni 2005 gaan negen bibliotheken uit Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen en Maarssen gezamenlijk verder als Stichting Regionale Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Doel van deze samenwerking is een hogere efficiëntie en kostenbesparing en een uitgebreidere dienstverlening voor de klant.

Wat betekent dit voor Abcoude?

Er komt een regionale bibliotheek in gemeente De Ronde Venen met daar aan gekoppeld lokale bibliotheken; zogeheten front offices die ondersteund worden door een back office voor de gehele organisatie. De bibliotheek in Abcoude blijft, maar maakt deel uit van een netwerk. Dit werkt niet alleen efficiënter, maar komt ook de dienstverlening ten goede.

De gemeente wordt opdrachtgever van de bibliotheek door een (subsidie)overeenkomst met de regionale bibliotheek te sluiten. Het voordeel is dat de gemeente op deze wijze de bibliotheekvoorziening meer kan laten aansluiten op het gemeentelijk beleid en dat daarmee de kwaliteit van de dienstverlening wordt afgestemd op de wensen en behoeften die in de gemeente leven.

In de overeenkomst tussen gemeente en bibliotheek worden afspraken vastgelegd over de kernfuncties van de bibliotheek (basispakket) en over gewenste aanvullende diensten (pluspakket). Het basispakket omvat onder meer opbouw en beheer van de collectie, beschikbaar stellen van informatie, leesbevordering en ledenadministratie. Het pluspakket omvat aanvullende taken, zoals achterstandsbestrijding, ondersteuning van onderwijs en culturele taken.

Kosten gemeente

Deze bibliotheekvernieuwing wordt vanuit het rijk en de provincie gestimuleerd door gelden beschikbaar stellen voor de vorming van de regionale bibliotheek. Gemeenten moeten dan wel aan een aantal criteria voldoen. Een individuele gemeente moet bijvoorbeeld de bibliotheek met een minimum bedrag per inwoner subsidiëren. Deze bijdrage van de gemeente is het absolute minimum bedrag waarop een openbare bibliotheek nog als openbare bibliotheek kan functioneren.

Voor de gemeente Abcoude betekent dit dat ze uiterlijk per 2007 de bibliotheek met EUR 11,- per inwoner per jaar (excl. huisvesting) moet subsidiëren. Dit is jaarlijks een bedrag van EUR 94.83. Momenteel subsidieert de gemeente de bibliotheek met EUR 8,- per inwoner. Dit betekent dat de gemeente vanaf 2007 EUR 25.253 extra subsidie ter beschikking moet stellen, wil de bibliotheek in aanmerking voor een extra financiële bijdrage vanuit het rijk en de provincie.
---

6 juli 2005