Dienstenbond CNV

Verkenning pensioenproblematiek CAO VHD Groep
06-07-2005

VHD Groep en de CNV Dienstenbond hebben de gevolgen van wijziging van de belastingwetgeving voor de pensioenregelingen en de wens tot harmonisatie van de pensioenregelingen verkend. De voorlopige conclusie is dat het geen gemakkelijke operatie wordt, waarbij kosten voor werkgever en werknemer zullen moeten worden afgewogen tegen het niveau van de regeling.

Op donderdag 30 juni hebben de VHD Groep en de vakorganisaties gesproken over de pensioenregeling(en). De VHD Groep heeft de wens de pensioenregelingen te harmoniseren. Daarnaast moet er ook naar de (pre-)pensioenregelingen en overgangsregeling(en) worden gekeken in verband met de belastingmaatregelen van de regering die per 1 januari 2006 ingaan. Ook als de directie de pensioenen niet had willen harmoniseren, zouden er toch wijzigingen hebben moeten worden doorgevoerd. De pensioenpremie zoals die nu betaald wordt om eerder met pensioen te gaan, wordt vanaf 1 januari 2006 door de regering belast.

Ook zonder harmonisatie zouden we dus een nieuwe regeling hebben moeten opstellen die het mogelijk blijft maken om eerder dan het vijfenzestigste jaar met pensioen te kunnen. Daarbij moet zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de huidige rechten van de werknemers. Hierin is de CAO-tafel bij de VHD Groep niet uniek, want we spreken hierover ook bij vele andere bedrijven. De directie van de VHD heeft een pensioenjurist in de arm genomen om hen in het onderhandelingsproces te ondersteunen. Het eerste gesprek met de directie was er dan ook een van aftasten. Wij willen in ieder geval de mogelijkheid behouden om eerder met pensioen te gaan dan 65 jaar. Daarnaast willen we de huidige rechten van medewerkers op grond van de pensioen-, pre-pensioen en overgangsregelingen zoveel mogelijk in stand houden. De VHD Groep heeft aangegeven de kosten van het pensioen niet willen verhogen, maar ook geen bezuiniging te willen doorvoeren op de (pre-)pensioenregelingen.

Omdat de pensioenmaterie ingewikkeld is, hebben wij een extra afspraak ingelast om over dit onderwerp te spreken en wel op woensdag 24 augustus a.s. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen: j.warnaar@cnvdibo.nl