NIBUD Persbericht

NIBUD helpt ondernemers geldzaken op een rij zetten

06-07-2005

Het aantal faillissementen onder kleine ondernemers is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Bij een derde van de kleine ondernemers ontstaan de problemen omdat ze onvoldoende in staat zijn de privé en zakelijke geldstromen te scheiden. Er wordt meer geld uit de zaak gehaald dan verstandig is. Reden voor het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) om het Geldboek voor Ondernemers uit te brengen. Het boek leert ondernemers om te gaan met de wisselende inkomsten, het bijhouden van de administratie en geeft uitleg over fiscale regels. Het Geldboek voor ondernemers is ontwikkeld met Zuidweg & Partners, adviesorganisatie IMK Intermediair, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Economische Zaken. Het boek is gratis te downloaden.

Duidelijke scheiding werk-privé Het zijn vooral eenmansbedrijven die het financieel niet redden, blijkt uit recente cijfers van financieel dienstverlener Graydon. Dit is voor een deel te verklaren vanwege het grote aantal ondernemers dat het afgelopen jaar is gestart. De primaire belangstelling voor de beginnende ondernemer ligt meestal niet bij de administratie, met alle gevolgen van dien. Het Geldboek voor ondernemers legt op heldere wijze hoe de (startende) ondernemer zijn privé en zakelijke financiën kan scheiden. Aan bod komen onder andere subsidieregelingen, belastingwetgeving en het voorkomen van financiële problemen.

Beter overzicht met de GeldManager Het is voor de ondernemer van belang te weten hoeveel geld hij minimaal nodig heeft voor zijn privé-situatie. Dit is eenvoudig uit te rekenen en bij te houden met de NIBUD GeldManager. Hoeveel moet opzij worden gezet voor onverwachte uitgaven en hoeveel is er eigenlijk nodig voor de wekelijkse boodschappen? Het computerprogramma bevat voorbeeldbegrotingen, waarmee de ondernemer zijn eigen situatie kan vergelijken. Met de GeldManager wordt de ondernemer ook baas over zijn privé-inkomsten en uitgaven.

Praktijkgerichte workshop Geldbeheer Om de ondernemer goed op weg te helpen heeft het NIBUD samen met IMK Intermediair een workshop ontwikkeld om mkb-ondernemers de noodzakelijke financiële basiskennis en vaardigheden bij te brengen. Deze workshop geeft inzicht in de zakelijke, de privé en de totale geldstroom door het jaar heen. Er worden instrumenten aangereikt om een liquiditeitsbegroting op te stellen eventuele onvoorziene liquiditeitsproblemen op te lossen.