Gemeente Capelle a/d IJssel

Ondertekening plan Nieuw Rozenburcht

Wethouder Jan de Jong in de Rozenburcht
Foto: gemeente Capelle aan den IJssel

Op woensdag 29 juni 2005 ondertekende van Stedelijke Ontwikkeling, samen met Com·wonen en ZB Capelle, de overeenkomst Nieuw Rozenburcht. Hiermee zijn onder meer het schetsontwerp, de taakverdeling en de financiële afspraken vastgelegd voor de bouw van het nieuwe zorgcentrum De Rozenburcht. Namens Com·wonen ondertekende Margriet Drijver de overeenkomst, voor ZB Capelle zette directeur Ad Alblas zijn handtekening. Na de ondertekening werd met alle aanwezige bewoners geproost. Daarbij legde Jan de Jong uit dat het bouwen nog wel even duurt, sommige bewoners willen echter liever vandaag dan morgen verhuizen.

In de nieuwbouw van De Rozenburcht wordt door ZB Capelle een verpleeg- en verzorgingshuis gevestigd. Daarnaast gaat het gebouw, dat wordt gerealiseerd door Com·wonen, onderdak bieden aan een zorgcentrum met onder andere ruimte voor huisartsen, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie.

Wonen in Rozenburchtgebied en IVEC-terrein

Eerder werden al twee overeenkomsten getekend voor het bouwen van woningen op het IVEC-terrein en in het Rozenburchtgebied. De eerste overeenkomst betrof drie gebouwen met daarin totaal 72 appartementen op het IVEC-terrein. Dit wordt gerealiseerd door Proper-Stok Woningen B.V.

De tweede overeenkomst betrof de woningbouw in het Rozenburchtgebied. Aan de zijde van de Da Costasingel gaat Com.wonen vier appartementengebouwen met daarin 44 koop- en 44 huurwoningen realiseren. Daarnaast bouwt Com·wonen aan de Constantijn Huijgensstraat 32 eengezinswoningen. Deze laatste zijn koopwoningen.

In het hele gebied is veel ruimte opgenomen voor groen en water, zodat het parkachtige karakter van dit stukje Capelle aan den IJssel bewaard blijft. Uiteraard blijft het monumentale Dief- en duifhuisje bestaan: rond dit bijzondere monumentje komt een fraai plein aan het water.

Geschiedenis

Met de ondertekening van deze drie overeenkomsten wordt na een lange periode van planontwikkeling de realisatie van nieuwbouw op de locatie Rozenburchtgebied en IVEC-terrein in Middelwatering-West een feit.

Met het opstellen van een stedenbouwkundig plan voor de wijk Middelwatering-West in 1996 werd het startsein tot de herontwikkeling van de ouderenhuisvesting de Rozenburcht en van het omliggende gebied gegeven. In 2003 besloot de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel om te onderzoeken of er een beter alternatief mogelijk was voor de op dat moment voorliggende plannen.

Hierna is in overleg met alle betrokken partijen een volledig nieuw stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit wordt breed gedragen, zowel door de betrokken omwonenden, die verenigd zijn in de Klankbordgroep Middelwatering-West, als door de gemeenteraad.