Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Visie van de CG-Raad op het wetsvoorstel voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

---

CG-Raad formuleert reactie op wetsvoorstel WMO De CG-Raad gaat uit van het recht op zorg. Dit zorgrecht zou deel uit moeten maken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het definitieve voorstel voor de WMO is openbaar gemaakt. Het wetsvoorstel was onderwerp van gesprek op een speciale bijeenkomst voor lidorganisaties van de CG-Raad. Daar werd het standpunt van de CG-Raad over de voorstellen voor de WMO bepaald. Besloten werd dat de CG-Raad alternatieve voorstellen gaat uitwerken. Voorstellen die recht doen aan de behoeften van mensen aan zorg en voorzieningen, Het zorgrecht moet een centrale plaats innemen in de wet. Het wetvoorstel voor de WMO komt hier niet aan tegemoet. Daarom is de CG-Raad tegen het wetsvoorstel voor de WMO. De voornaamste redenen op een rijtje:


* De Wet Maatschappelijke Ondersteuning biedt mensen met een handicap of chronische ziekte geen garantie op verstrekking van de zorg en de voorzieningen die binnen de wet vallen. Burgers die straks (2006) een aanvraag bij hun gemeente indienen voor bijvoorbeeld een rolstoel, scootmobiel, taxivergoeding, woningaanpassing of thuiszorg hebben geen zekerheid dat ze het gevraagde een nodige voorziening ook krijgen. Wanneer een gemeente de aanvraag wél toekent, kunnen er eigen bijdragen (tot zestig procent van de prijs) worden gevraagd.


* Het recht op het persoonsgebonden budget (pgb) staat op de tocht. Gemeenten mogen kiezen voor toekenning van pgbs, maar zij kunnen het pgb ook helemaal schrappen als optie om zelf zorg of voorzieningen in te kopen.


* Gemeenten krijgen geen financiële garantie om de WMO naar behoren uit te voeren. De taak die gemeenten nu wordt toebedeeld, is vrijblijvend omschreven. Gevolg: grote verschillen in gemeentelijk beleid. De burger met een handicap of chronische ziekte wordt hier de dupe van.

De CG-Raad zet alles op alles om deze voorstellen af te wenden en werkt tegelijkertijd aan goede alternatieven. Er moet een wet komen die recht doet aan de behoeften van mensen aan noodzakelijke zorg en voorzieningen. Deze zorg en voorzieningen vormen de voorwaarden voor burgers met een handicap of chronische ziekte om normaal te kunnen participeren, als ieder ander.
---