Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


6 juli 2005


Onderwerp: Project moet overlast motorcrossen op Veluwe beperken


In overleg met het Groennetwerk Noord-Veluwe, een samenwerkingsverband van politie, Koninklijke Marechaussee en toezichthouders in het buitengebied op de Noord-Veluwe, is besloten strenger en vaker op te treden tegen motorcrossers die illegaal actief zijn in de bos- en natuurgebieden op de Noord-Veluwe.


Dit project is binnen de regio gestart om de overlast en het gevaar van crossen te beperken. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat voor het overtreden van de toegangsregels in de bos- en natuurgebieden boetes worden opgelegd. Bij een eerste overtreding kunnen deze al oplopen tot E 250,-. De tweede keer wordt dit bedrag verhoogd tot een boete van E 375,-. Tevens kan bij een gevaarlijke situatie worden overgegaan tot het in beslag nemen van het motorvoertuig. Bij een derde overtreding zal er, afgezien van een hogere boete, zeker worden overgegaan tot inbeslagname van het motorvoertuig.


Deze maatregelen worden niet alleen ingezet omdat het crossen in strijd is met de toegangsbepalingen voor bos- en natuurgebieden, maar ook omdat dit tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden. Wandelaars moeten bijvoorbeeld een smal pad delen met een onverwacht voorbij razende motorcrosser. Bovendien heeft de natuur ernstig te leiden onder de crossactiviteiten, beschadiging van de flora en verstoring van de fauna zijn vaak het gevolg.


De Noord-Veluwe biedt volop mogelijkheden om op een legale en veilige manier te motorcrossen. In de regio zijn er drie actieve motorcrossverenigingen die aan de wensen van liefhebbers kunnen voldoen. Zij bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van professionele crossbanen die zijn gelegen in de gemeenten Ermelo, Heerde en Nunspeet.


Meer informatie over motorcrossverenigingen is te lezen op de websites: www.mcvolgas.nl,
www.msvnov.nl of www.mcnunspeet.nl.


Einde bericht


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52


---- --