Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Europese leider wil niet kiezen tussen ethiek en winst

Internationaal onderzoek naar opvattingen leiderschap

Noordwijk, 6 juli 2005 - Onderzoek van Krauthammer International naar Europees leiderschap toont aan dat het merendeel van de Europese managers zich vandaag de dag beroept op consensus en een democratische flexibele opstelling. Het Nederlandse poldermodel lijkt dus van toepassing op het leiderschap in Europa. Het onderzoek, uitgevoerd in het voorjaar van 2005, is gebaseerd op het door Krauthammer ontwikkelde Leiderschap Paradox Model.

Leiderschap Paradox Model

Mensen staan regelmatig voor keuzes tussen verschillende belangen en behoeftes, die soms ervaren worden als een tegenstelling. `Gaan we dit jaar op vakantie of besteden we ons geld aan de aflossing van een schuld` is zo`n voorbeeld. Managers worden ook voortdurend aan dergelijke keuzes blootgesteld. Hun beslissingen en posities in het omgaan met dergelijke tegenstellingen bepaalt hun leiderschapstijl. Op basis van dit concept is door Krauthammer International en de Strategy Academy een onderzoeksmodel ontwikkeld: het Leiderschap Paradox Model. Dit model biedt leiders de mogelijkheid een positie in te nemen ten aanzien van de gangbare tegenstellingen in het leiderschap en daarmee een beeld te krijgen van hun eigen stijl. Niet om een oordeel te vellen over een juiste manier, maar om nieuwe inzichten voor eigen ontwikkeling te bieden.

Onderzoek
In dit onderzoek onder ongeveer 500 Europese managers kregen de ondervraagden diverse paradoxen voorgelegd die zij in hun aanpak tegenkomen. Gevraagd werd aan te geven welke stijl zij op elk vlak hanteren en hoe ze met bepaalde situaties omgaan. De paradoxen waren opgedeeld in vijf aspecten van leiderschap: persoonlijk, interpersoonlijk, organisatorisch, strategisch en zingevend leiderschap. Per categorie werden twee stellingen met elk twee uitersten voorgelegd, waarbij de respondenten telkens aan moesten geven welke positie zij innamen tussen de geboden mogelijkheden.

Poldermodel?
De resultaten van het onderzoek laten onder andere zien dat de respondenten er aan de ene kant de voorkeur aan geven een toeziende stijl te hanteren. Hierbij staan taken voorop en worden deze van dichtbij gecontroleerd. Tegelijkertijd antwoorden ze, gevraagd naar beslissingsprocessen, de voorkeur te geven aan participatie en een op een democratische stijl gebaseerde consensus.

Ook werd de respondenten de lastige keuze voorgelegd tussen welvaart en welzijn. Welke kernwaarde moeten leiders nastreven: meer op winst gericht, of met een grotere focus op maatschappelijke behoeften. De verdeelde meningen hierover laten zien dat Europese leiders deze keuze niet graag maken. Managers willen bijvoorbeeld geen gedwongen keuze maken tussen ethische richtlijnen en het winstoogmerk van hun organisatie. Eigenlijk is het Nederlandse poldermodel van compromissen dus ook zichtbaar in het leiderschap in het Europa van vandaag.

Maar uit de resultaten valt ook te lezen dat leiderschap op basis van hiërarchie het wint van een inspirerende aanpak en tevens dat een organisatie primair bestaat om de dromen van de leider waar te maken in plaats van andersom!

Deze bevindingen lijken een nieuwe paradox te leveren: bescheidenheid en democratie versus de eisen van het hedendaagse zakenleven.

Opzet onderzoek
In totaal hebben 481 werknemers op managementniveau uit heel Europa in maart 2005 deelgenomen aan het onderzoek. Van hen werkt 54% als manager en 25% als directeur. Het overige percentage werkte in andere functies. De respondenten waren werkzaam in diverse sectoren. De financiële sector is het sterkst vertegenwoordigd met 18%. Zowel de analyse als de uitwerking van het rapport zijn door Krauthammer zelf uitgevoerd.

Het complete rapport kunt u downloaden via de volgende link: http://www.krauthammer.com/visions/vrb13_2005/VRB13commentaryENfinal.pdf



Ingezonden persbericht