Gemeente Wageningen

Wageningen uit zorgen asielzoekersbeleid in brief naar minister Verdonk

Waar enige maanden geleden reeds een petitie werd aangeboden aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, waarin werd verzocht de schrijnende situaties van 34 Wageningse asielzoekersgezinnen nogmaals te bezien, heeft het gemeentebestuur van Wageningen wederom een brief naar het Ministerie van Justitie gestuurd.

In deze brief uit het college van B&W haar zorgen over een aantal aspecten van het gevoerde asielzoekersbeleid. Met name het mogelijk stopzetten van het leefgeld van ex-ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers), het verloop van het terugkeertraject en het uitzettingenbeleid zijn punten waarover de gemeente Wageningen haar zorg heeft uitgesproken.

Met betrekking tot de ex-ama's heeft het gemeentebestuur vernomen dat de minister voornemens is het leefgeld voor deze groep jongeren onder de 23 jaar te stoppen. De jongeren zijn hier vaak meer dan vijf jaar geleden als minderjarige binnengekomen en hebben in Nederland geen familie om op terug te vallen. Het college van B&W van Wageningen vindt het maatschappelijk onverantwoord om deze jongeren zonder inkomen, opvang en andere voorzieningen in de kou te laten staan. Het heeft de minister verzocht om het leefgeld in ieder geval niet te beëindigen voordat het begeleide terugkeertraject is afgerond en de ex-ama's opvang te bieden binnen de terugkeercentra. Dit geeft hen in ieder geval dezelfde kansen en behandeling als volwassen asielzoekers.

Naast de uitgeprocedeerde asielzoekers komen ook personen die een nieuw verzoek hebben ingediend en de behandeling daarvan in Nederland mogen afwachten, op straat te staan. De gemeente Wageningen voelt zich gedwongen deze mensen in de noodopvang op te nemen, maar wijst de minister erop dat ze in de reguliere opvang thuis horen. Tevens spreekt het college zijn zorgen uit over de praktijk dat steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers die zijn uitgeplaatst naar vertrekcentra in Ter Apel of Vught, na 8 weken alsnog op straat worden gezet omdat terugkeer niet lukt. Zij gaan zwerven en komen vaak weer terug in de gemeente die hen eerder heeft opgevangen. Dit is in strijd met de afspraken zoals deze zijn gemaakt in het verleden waarbij het uitgangspunt was om geen mensen meer op straat te zetten. De toegezegde sluitende aanpak blijkt onvoldoende te werken: teveel asielzoekers verliezen hun opvang zonder mogelijkheid van terugkeer of een verblijfsvergunning.

Tot slot is de toenemende druk op de verschillende maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de opvang en begeleiding van asielzoekers richting de minister benadrukt.
Door het stijgende aantal uitzettingen kunnen deze organisaties de druk niet of nauwelijks meer aan en dreigt voor veel asielzoekers deze laatste strohalm te verdwijnen. Het Wagenings college van B&W maakt zich zeer ongerust over de gevolgen die dit heeft voor Wageningen zelf, maar ook voor de regio.