Multikabel


Multikabel start met ultra snelle verbinding: 25 Mbit per seconde

06 juli 2005

Multikabel bereidt zich voor op de digitale toekomst

Alkmaar, 5 juli 2005 Op 7 juli aanstaande start Multikabel een pilot in Heiloo met internetverbindingen van 25 Mbit per seconde. Op 19 juli zal ook in Den Helder een pilot gestart worden. In delen van Heiloo en Den Helder kunnen kabelinternetabonnees gedurende de pilot profiteren van een ultra snelle internetverbinding. Diegenen die tijdelijk een snellere verbinding krijgen, worden hier vooraf van op de hoogte gesteld. De pilot duurt tot 1 september 2005.

Door ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld streaming tv, online gaming en het downloaden van films, worden er steeds hogere eisen gesteld aan een internetverbinding. Voor deze pilot is de capaciteit in Heiloo en Den Helder uitgebreid. Met een verbindingssnelheid van 25 Mbit per seconde, bereidt Multikabel zich voor op de toekomst, waarin er wellicht nóg meer snelheid van de internetverbinding zal worden gevraagd.

Er zijn op dit moment pilots rond ADSL2+ met een verbinding van 24 Mbit per seconde. Bij ADSL2+ vormt de afstand van de centrale tot de huisaansluiting nog altijd een belemmering. Bij een afstand van meer dan 1,5 kilometer verliest het signaal onderweg snelheid. Hoe verder een huis van de centrale staat, hoe minder snel de verbinding uiteindelijk is. Bij een kabelinternetverbinding speelt de afstand tot de centrale geen rol.

25 Mbit per seconde is supersnel. De hoge snelheid is met name interessant voor mensen die veel grote bestanden tegelijkertijd willen downloaden. In de pilot worden dan ook alleen abonnees meegenomen die al een snelle verbinding hebben: XL-lerate of X-tra.

XL-erate abonnees hebben nu een downloadsnelheid van 5 Mbit per seconde en een uploadsnelheid van 1 Mbit per seconde. Tijdens de pilot wordt de snelheid van de betreffende groep abonnees ge-upgrade naar 10 Mbit per seconde om 1 Mbit per seconde. De X-tra abonnees hebben nu een downloadsnelheid van 10 Mbit per seconde en een uploadsnelheid van 2 Mbit per seconde. Tijdens de pilot wordt de snelheid van deze groep abonnees ge-upgrade naar 25 Mbit per seconde om 2 Mbit per seconde. Na de pilot wordt bekeken of in de toekomst structurele uitbreiding van de capaciteit plaats zal vinden.