Provincie Overijssel

Regio Twente koploper in landelijk Dementieprogramma

Over 10 jaar telt Nederland naar schatting 300.000 mensen met dementie. Verpleeghuizen hebben in de toekomst ongeveer 29.000 plaatsen om deze mensen van passende zorg te voorzien. De overige zorg komt op de schouders van mantelzorgers, vrijwilligers en thuiszorg terecht. "Geen geringe opgave", meent gedeputeerde Gert Ranter, tijdens de conferentie over Zorg en Dementie in Enschede. "De provincie wil zich daarvan niet afzijdig houden, maar zich stevig inzetten om oplossingen te bedenken. Kortom, concrete bijdragen willen we leveren."

De eerste concrete bijdrage die de provincie vandaag heeft geleverd, is het beschikbaar stellen van een bedrag van EUR 50.000,--. Het geld is bedoeld als ondersteuning voor het onderzoek naar betere en innovatieve vormen van zorg en ondersteuning van dementiepatiënten en de mantelzorgers in Twente. "Daarbij denken we onder meer aan de ontwikkeling van nieuwe technologie in en rond de woning van dementerende ouderen", licht Ranter toe.

Twente is aangewezen als één van de vier koplopers in het Landelijk Dementieprogramma van het ministerie van VWS. Naast Twente participeren Den Haag, Flevoland en Groningen ook in het landelijke programma. Twente zal de komende jaren een meer dan gemiddelde stijging kennen van het aantal dementen. Met het project, dat in september daadwerkelijk van start gaat, wil de Regio Twente vooral zicht krijgen op:


- de toekomstige behoefte aan ondersteuning die mantelzorgers nodig hebben om zo lang mogelijk zorg te kunnen geven aan thuiswonende dementerenden.


- de samenstelling van verzekeringspakketten en de wijze van verzekeren.


- beter wetenschappelijke kennisopbouw en onderwijs.


- de ontwikkeling van een nieuw zorgaanbod voor dementerenden.

Door een goede samenwerking van verschillende partijen binnen het project van de Regio Twente, zoals Menzis, zorgaanbieder Bruggerbosch, USUS (organisatie voor wonen, zorg en welzijn), de Alzheimervereniging en Saxion Hogescholen, is er een goede link gelegd tussen diverse belangen en terreinen als onderwijs, onderzoek, ICT en techniek. "Samen moeten we zorgen voor het slagen van het Landelijk Dementieprogramma in deze regio", aldus gedeputeerde Ranter.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel