NMBS

Uitbreiding van de capaciteit van de spoorinfrastructuur in het noorden van Brussel


02/07/2005

Indienststelling GEN - Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning

In het kader van de verbetering van de capaciteit van de Brusselse Noord-Zuidverbinding en de ontwikkeling van het GEN-project zal Infrabel de beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur - in de loop van de maand juli 2005 een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning indienen. Deze zal betrekking hebben op de uitbreiding van de spoorweginfrastructuur in de onmiddellijke omgeving van de Teichmanbrug, dit is halverwege tussen het Noordstation en het station Schaarbeek. Deze zone is beter bekend onder de naam « vierhoek van Brussel-Noord ».

Met die werken wil de spoorweggroep beter tegemoetkomen aan de groeiende verplaatsingsbehoeften in en rond de hoofdstad.

Voor dit project zal een milieu-effectenstudie worden verricht, die binnenkort aan een openbaar onderzoek wordt onderworpen. De procedure voor het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning zou eind 2006 moeten zijn afgerond. De eerste aanpassingswerken zullen dus starten vóór eind 2007.
Dankzij die werken kan het treinverkeer van verschillende belangrijke assen naar de hoofdstad toenemen, waaronder de lijn tussen Brussel en Luik (lijn 36), en de lijn tussen Brussel en Namen (lijn 161). Ook de sporen op de lijn Brussel Antwerpen (lijn 25) zullen worden verbeterd. De omwonenden zullen van de evolutie van dit dossier op de hoogte worden gehouden, zowel tijdens de fase van de bouwaanvraag als tijdens de werken.

""