Gemeente Abcoude


Nieuwe lokalen voor de Piet Mondriaanschool?

Populaire school
Tijdelijke oplossing
Permanente oplossing
Kosten
Verschil Paulusschool

Aanbouw PMG overzicht De openbare basisschool Piet Mondriaan groeit gestaag en uitbreiding met twee klaslokalen is noodzakelijk. Op grond van de onderwijshuisvesting is de gemeente verplicht te voorzien in voldoende huisvesting voor de openbare school. De bouw van deze lokalen staat gepland na de zomer, mits de gemeenteraad akkoord gaat met de financiële consequenties. Zonder vertraging worden de lokalen begin 2006 opgeleverd.

Populaire school

In het eerste instantie (9 juli 1998) ging de gemeente uit van basisschool met acht à negen klassen. In verband met verwachte ontwikkelingen in de leerlingenaantallen na de fusie van de twee openbare basisscholen is de ruimtebehoefte bijgesteld tot tien klassen (3 september 1999). Een basisschool met tien klassen bracht echter zulke hoge investeringskosten en exploitatielasten met zich mee dat de raad in juni 2000 besloten heeft het aantal vierkante meters bij te stellen, en voor de Piet Mondriaanschool acht klassen aan te houden (raadsbesluit 6 juni 2000). De basis van dit besluit was de leerlingenprognose van dat moment. Dat het einde van een langdurige fusieperiode en de uitstraling van een nieuw schoolgebouw mogelijk een positief effect op het leerlingenaantal zouden kunnen hebben, is toen niet meegewogen.

Tijdelijke oplossing

Nog voor de oplevering van het Piet Mondriaangebouw in 2003 was de ruimtebehoefte voor de school al gegroeid naar negen lokalen waarvoor inpandig een oplossing werd gecreëerd ten koste van de ruimte van de bibliotheek. De laatst bijgestelde leerlingenprognose (1 oktober 2003) geeft een ruimtebehoefte van de school van tien lokalen in 2004 en elf lokalen in 2006. Medio 2004 is in afwachting van verdere uitbreiding van het PMG inpandig een tijdelijk onderkomen gevonden in ruimte van de naschoolse opvang en door aanpassing van het handvaardigheidlokaal, dat daarvoor zowel door de school als door onder meer het cursusproject werd gebruikt.

Permanente oplossing

In eerste instantie is in overleg met de verschillende gebruikers van het PMG gekeken naar een permanente inpandige (goedkopere) oplossing voor het lokalenprobleem van de school. Diverse scenario´s als herschikking of gezamenlijk gebruik zijn uitgewerkt en besproken met de betrokken partijen. Een interne oplossing bleek echter niet mogelijk. Op 29 juni 2004 heeft het college daarop besloten het voorbereidingsproces voor permanente uitbreiding op te starten. Permanente bouw had om verschillende redenen de voorkeur boven semi-permanente bouw. De jaarlasten van permanente bouw zijn lager door de mogelijkheid van een langere afschrijvingsperiode. Het is bovendien een langetermijninvestering; het is geen ´weggegooid geld´. En in de toekomst, als lokalen vrijvallen, kunnen andere ruimten in het PMG weer ingezet worden voor sociaal maatschappelijke (multifunctionele) activiteiten of voor (zakelijke) verhuur.

Kosten

PMG aanbouw achteraanzicht Voor de uitbreiding van het PMG met twee lokalen heeft de raad een bedrag van EUR 406.000 opgenomen (prijspeil 2003, normering Vereniging Nederlandse Gemeenten). De eerste aanbesteding voor de uitbreiding van het PMG kwam uit op een bedrag van EUR 523.000 incl. BTW. Een tweede aanbestedingsronde leverde een lagere aanbieding op van EUR 442.000. Dit betekent een besparing van EUR 81.000, maar ook vertraging van de bouw met een half jaar. Dit laatste was voor de school echter aanvaardbaar. Verdere vertraging betekent overigens dat niet alle aangemelde kinderen kunnen worden toegelaten.

Verschil Paulusschool

PMG aanbouw vooraanzicht De bouwkosten van deze uitbreiding van de Piet Mondriaanschool zijn behoorlijk hoger dan die van de uitbreiding van de Paulusschool: EUR 442.000 versus EUR 187.000. Het verschil heeft meerder oorzaken. De aard en constructie van het gebouw (hoogbouw, balustrade aan de buitenzijde en een ventilatie- en luchtbehandelinginstallatie) maken een eenvoudige uitbreiding niet mogelijk. Bovendien moet door de aanbouw de ruimte van de peuterspeelzaal verplaatst worden. En tot slot betreft de aanbouw meer vierkante meters dan bij de Paulusschool door inpandige berging voor de peuterspeelzaal, gangen, trappenhuis en een kleine (kantoor)ruimte. Deze extra kantoorruimte past in het kader van de onderwijsvernieuwing. De onderwijshuisvesting is door het huidige college voortvarend opgepakt, tot tevredenheid van het onderwijsveld. Andere scholen in de gemeente Abcoude hebben of krijgen ook geld voor een dergelijke ruimte voor bijvoorbeeld interne schoolbegeleiding.
---

6 juli 2005