Socialistische Partij

Vierduizend jongeren de illegaliteit in

06-07-2005 * Zaterdag werd bekend dat minister Verdonk van plan is binnen nu en enkele maanden een einde te maken aan het uitkeren van leefgelden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die als kind naar Nederland gekomen zijn. De kans dat deze groep massaal in de illegaliteit verdwijnt is groot. Hiermee negeert de minister een succesvol project dat deze jonge mensen helpt een bestaan op te bouwen in Nederland of in het land van herkomst.

Jan de Wit De Nederlandse overheid heeft het verblijf van vierduizend jonge uitgeprocedeerde asielzoekers in ons land jarenlang gedoogd. Zij zijn hier als `ama' (alleenstaande minderjarige asielzoeker) gekomen en werden niet erkend als vluchteling. Dat betekent dat ze na de achttiende verjaardag hadden moeten vertrekken. Daaraan werd niet de hand gehouden. In tegendeel: de jongeren bleven financiële steun van de overheid ontvangen. Tweeduizend van hen zijn langer dan vijf jaar in Nederland en vallen onder de zogenaamde `groep van 26.000'.

Minister Verdonk heeft nu aangegeven van deze groep af te willen: de ex-ama's moeten alsnog het land uit. Ze denkt dat voor elkaar te krijgen door de leefgelden die de jongeren ontvangen stop te zetten. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit reageert sceptisch op dit plan. "De minister denkt dat deze groep uit zichzelf het vliegtuig pakt, als je de geldkraan maar dichtdraait. Zo eenvoudig ligt het niet. Deze jongeren hebben een groot deel van hun leven in ons land gewoond. Ze hebben vaak geen enkele binding meer met het land van herkomst. Laat staan dat ze alle papieren hebben, die nodig zijn om terug te kunnen. Als we niet uitkijken staan er over een paar maanden vierduizend ex-ama's op straat, die noodgedwongen via criminaliteit proberen te overleven. De ellende die dat oplevert voor deze mensen én voor de samenleving is niet te overzien."

Des te vreemder is het dat de minister haar plannen niet met de grote steden heeft overlegd. Juist daar zijn de meeste problemen met ex-ama's te verwachten. Ook heeft ze zich niet laten informeren over een succesvol project in Utrecht. In deze stad worden ex-ama's begeleid bij terugkeer naar het land van herkomst. Wanneer terugkeer onmogelijk is, krijgen ze hulp bij het legaliseren van het verblijf in Nederland. De Wit: "De Utrechtse aanpak is heel effectief in het voorkomen van illegaliteit. De Kamer heeft de minister hier in februari al op gewezen. Ik snap werkelijk niet waarom ze dit project negeert en niet eens met de gemeenten heeft overlegd over haar voornemen om de leefgelden stop te zetten. Ik krijg de indruk dat ze de dossiers van de ex-ama's zo snel mogelijk administratief wil afhandelen, zodat het lijkt alsof haar terugkeerbeleid een succes is. Wat er werkelijk met deze mensen gebeurt, vindt ze blijkbaar niet belangrijk."

Jan de Wit heeft nu samen met de PvdA en GroenLinks aan de minister gevraagd haar plannen op te schorten totdat ze met de gemeenten heeft overlegd en zich heeft laten informeren over de Utrechtse aanpak. De Wit: "De SP is en blijft van mening dat een specifieke pardonregeling voor deze groep de beste oplossing is. Als dat politiek onhaalbaar is, moet in ieder geval alles gedaan worden om te voorkomen dat deze jongeren afglijden in de illegaliteit."