Gemeente Schiedam


Overeenstemming over aanpak onveilige oversteek Burgemeester Knappertlaan

Woensdagavond hebben vertegenwoordigers van gemeente, politie, bewoners, Bewonersvereniging Schiedam-West en scholen overeenstemming bereikt over de aanpak van de onveilige oversteek van de Burgemeester Knappertlaan, ter hoogte van de Bosboomlaan en de Van Ostadelaan. Belangrijk uitgangspunt is een verlaging van de snelheid van het gemotoriseerd verkeer ter plaatse van de oversteek. Na een half jaar wordt het effect van de gekozen ingreep geëvalueerd. Is het effect onvoldoende dan volgen verdergaande verkeersmaatregelen.

Zoals bekend klagen bewoners en scholen al langer over de onveilige oversteek van de Burgemeester Knappertlaan, waarvan dagelijks veel schoolkinderen van de Bernardusschool en de Kring gebruik maken. Vanuit de wijk werd bij de gemeente aangedrongen op de plaatsing van verkeerslichten.

Woensdagavond is de verkeerssituatie nog eens uitgebreid besproken en onder de loep genomen. Op basis daarvan konden de aanwezigen zich vinden in de analyse die eerder al door verkeerswethouder Hans Meijer naar voren was gebracht dat verkeerslichten het probleem waarschijnlijk onvoldoende zullen oplossen. Het gevaar voor overstekende kinderen bij een eventuele aanrijding zal bij het negeren van de verkeerslichten namelijk niet worden weggenomen. Het terugdringen van de snelheid van het autoverkeer kan het gevaar wel aanmerkelijk verminderen. Bij een aanrijding is de kans op ernstig letsel immers groter naarmate de snelheid van de auto hoger ligt. Goede ervaringen met het terugdringen van de snelheid ter hoogte van met oversteekplaatsen zijn in Schiedam opgedaan aan de Havendijk en de Slimme Watering.

Het pakket van maatregelen dat nu zal worden getroffen bestaat uit een versmalling van de rijbaan. Hiermee wordt de oversteeklengte beperkt, worden overstekende voetgangers beter geattendeerd op de oversteek en krijgen zij goed zicht op het aankomend verkeer. Om het overzicht ter plaatse van de oversteek te verbeteren zullen de laatste parkeerplaatsen nabij de oversteek worden verwijderd. Met de aanleg van een plateau wordt een effectieve snelheidsremming bereikt. Het autoverkeer zal door opvallende bebording op de oversteek worden geattendeerd. Bij de aanvang van deze maatregelen zal verhoogd toezicht plaatsvinden.

Na een half jaar zal deze situatie worden geëvalueerd, waarbij de vraag zal worden beantwoord of de maatregelen gewerkt hebben of dat er nog meer moet gebeuren.

De gemeente streeft ernaar om kort na de vakantieperiode met de werkzaamheden te beginnen.