Gemeente Schiedam


Rekenkamercommissie: het is goed, maar het kan beter!

De gemeenten kennen sinds 2004 een nieuwe vorm van begroting, de programmabegroting. Deze nieuwe vorm komt voort uit de invoering van het dualisme, waarin de gemeenteraad meer taken over laat aan het college van burgemeester en wethouders. Dat dwingt de gemeenteraad in de begroting aan te geven wat hij in de stad wil bereiken, wat het college daar voor moet doen en hoeveel geld de raad daarvoor beschikbaar stelt.

De Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen heeft de programmabegrotingen 2005 van de beide gemeenten onder de loep genomen om te bezien of de programmabegrotingen meetbare prestatie-indicatoren bevatten en om, indien nodig, aanbevelingen te formuleren om de opzet van de programmabegrotingen te verbeteren. Ook is door de bril van de gemeenteraden bekeken of de informatie in de begrotingen goed van kwaliteit is.

Deze week zal het rapport aan de beide gemeenteraden worden aangeboden.

Uit het onderzoek blijkt volgens de Rekenkamercommissie onder meer dat beide programmabegrotingen goed in elkaar zitten, maar dat verbeteringen mogelijk zijn onder meer ten aanzien van de samenhang tussen beoogd effect, doelstelling, prestatie en activiteit. Ook kan de Rekenkamercommissie zich niet aan de indruk onttrekken dat in beide gemeenten de gemeenteraad weinig betrokkenheid heeft getoond ten aanzien van de manier waarop onder meer doelstellingen en prestaties in de begrotingen zijn geformuleerd. Dit valt te betreuren, aangezien het hier om wezenlijk politieke keuzen gaat. Het maakt in politieke zin immers nogal uit, of men bijvoorbeeld de veiligheid wil verbeteren door middel van preventieve maatregelen, of dat men eerder inzet op repressieve maatregelen.

De Rekenkamercommissie doet dan ook aanbevelingen om een en ander te verbeteren.

De meest in het oog springende aanbeveling is dat de raad zich explicieter zou kunnen uitspreken over het informatieve gehalte van de begroting maar ook een meer actieve zou rol kunnen spelen bij de formulering van effecten, doelstellingen, prestaties en activiteiten ten behoeve van de begroting. Daarnaast worden per gemeente afzonderlijk aanbevelingen gedaan.

De Rekenkamercommissie is voornemens de afdoening van het rapport te volgen en is daarbij natuurlijk benieuwd of de aanbevelingen al dan niet worden opgevolgd.