Campina Melkunie

Nieuwe organisatievorm Campina

Nieuwe organisatievorm Campina als antwoord op scherpe Europese concurrentie en internationaliserende zuivelmarkt. Witte Groepen (Campina Nederland, Campina Duitsland en Campina International) worden samengevoegd tot één slagvaardige organisatie.

Campina gaat haar competitieve kracht en innovatief vermogen versterken door het creëren van een nieuwe, nóg slagvaardiger organisatievorm. Kern van de nieuwe organisatie is het samenvoegen van de zogeheten Witte Groepen oftewel Campina Nederland, Campina Duitsland en Campina International. De bundeling van Wit (basiszuivel producten, desserts, zuiveldrinks) is een krachtig antwoord op de steeds internationaler wordende positie van Europese handelspartners en de verscherpte Europese concurrentie. Ook biedt de nieuwe structuur optimale mogelijkheden tot schaalvergroting en versnelling van internationale productinnovaties. De commerciële activiteiten van Campina worden in de nieuwe opzet ontplooid door Consumer Products Europe (de samengevoegde Witte Groepen), Kaas en Boter, en Industriële Producten. De nieuwe organisatievorm heeft vooralsnog alleen gevolgen voor medewerkers in indirecte functies.

Consumer Products Europe (CPE) krijgt een grensoverschrijdende organisatiestructuur alsook een internationaal management team. B.C. (Bert) Jansen, lid van de Hoofddirectie van Campina BV, gaat CPE aansturen. Jansen zal zich als lid van de Hoofddirectie vooral op Consumer Products Europe focussen. De overige leden van het managementteam van CPE zijn: drs W.A.M. (Wouter) de Bruijn, E. (Erik) De Cock, ir M.M.G.M. (Martien) van den Hoven, K.N. (Norbert) Reuss en drs A.E. (Arnout) Traas RA.

Consumer Products Europe zal bestaan uit de volgende pijlers: - Branded Consumer Products : Witte zuivelproducten onder de merken Campina, Landliebe en Mona in de landen Nederland en Duitsland. Verantwoordelijk: W. de Bruijn;
- Dairy Consumer Products : Witte zuivelproducten onder private label in Nederland en Duitsland. Hieronder vallen ook de basiszuivel fabrieken. Verantwoordelijk: E. De Cock;
- CPE International: Witte activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Rusland, de Baltische staten, Spanje, Griekenland, België/Frankrijk en Roemenië. Verantwoordelijk: M. van den Hoven;
- Supply Chain: De productie-organisatie voor de toegevoegde waarde producten van CPE. Verantwoordelijk: N. Reuss;
- Finance : Met de disciplines Controlling, Accounting en Informatietechnologie. Verantwoordelijk: A. Traas.

Consumer Products Europe richt zich op Europese markten. Deze focus heeft tot gevolg dat de witte activiteiten buiten Europa een nieuw onderkomen krijgen binnen Campina. Direct Exports Overseas (o.m. het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika) wordt ondergebracht bij de groep Industriële Producten, evenals de activiteiten van Campina in groeimarkt Azië (Thailand en Vietnam).

Een andere organisatieverandering heeft betrekking op de wijze waarop ondersteunende functies bij Campina worden georganiseerd (zoals nationaal gerichte HR, Non Product Related Inkoop, Warenwet/Milieu). In Duitsland en België is de situatie zo dat bepaalde ondersteunende functies werkzaam zijn voor alle groepen in het betreffende land. Die lijn zal nu worden doorgevoerd voor heel Campina. Campina is van plan de ondersteunende functies in Nederland, Duitsland, België en in de rest van Europa die niet worden ingezet ten behoeve van corporate activiteiten, onder te brengen in zogeheten Service Centers. Er komt een Service Center Nederland, een Service Center Duitsland en een Service Center International. De ondersteunende diensten zullen werkzaam zijn voor alle groepen in het betreffende land/regio, waardoor de aanwezige kennis en kunde binnen de onderneming maximaal wordt benut.

Vakbonden en ondernemingsraden zijn geïnformeerd en zijn waar nodig bij het proces betrokken. Zo snel mogelijk na consultatie/advies van de ondernemingsraden wordt de organisatie verder ingericht. De nieuwe organisatievorm heeft vooralsnog alleen gevolgen voor kantoormedewerkers. Voor een nu nog onbekend aantal van deze kantoormedewerkers zal de nieuwe organisatie leiden tot overplaatsing en herplaatsing.