Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 30 juni 2005

Stopera onderwerp van discussie
Webtentoonstelling prijsvraag 1967 Amsterdams Stadhuis

LOCATIE: TIJD

De Stopera is niet bij iedereen geliefd, maar had het beter gekund? Dat is de vraag die opkomt nu alle inzendingen voor de oorspronkelijke prijsvraag voor het gebouw te zien zijn. De nieuwe virtuele tentoonstelling van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakt het mogelijk voor eenieder die vraag nu zelf te beantwoorden. Het stadhuis van Amsterdam is resultaat van een internationale prijsvraag uit 1967 en staat centraal op de nieuwe webtentoonstelling van het NAi. www.nai.nl/stopera toont online de complete lijst met alle 803 architecten die een ontwerp inzonden en foto's van de ingestuurde maquettes. Ook komt de kritiek van media en bevolking, de lijdensweg van de winnende architect en de maatschappelijke context van de jaren 60 en 70 uitgebreid aan bod.

Prijsvraag
In het Amsterdam van 1967 wordt Burgemeester Van Hall ontslagen omdat hij de Provorellen te hard aanpakte. De hoofdstad is op dat moment het centrum van verzet tegen het gezag. In datzelfde jaar schrijft 'het gezag', in dit geval de gemeente Amsterdam, een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een nieuw stadhuis. De prijsvraag op zich was een groot succes, van over de hele wereld kwamen inzendingen. De ingezonden ontwerpen lopen uiteen van high-tech droombeelden van een internationaal en kosmopolitisch modernisme, tot typisch West-Europese kleinschalige ontmoetingscentra. Ze bieden een architectonische blik op de roerige en veelbesproken jaren zestig.

Voor de steeds krachtiger wordende democratiseringbeweging verbeeldde het nieuwe stadhuis een 'Zetel van het gezag', men wilde inspraak en kleinschaligheid. Zonder inspraak koos de speciaal voor dit doel opgerichte jury voor het zeker niet kleinschalige ontwerp van de Oostenrijkse architect Holzbauer. Het gewonnen ontwerp werd echter pas bijna 20 jaar laten, na vele rellen, demonstraties en conflicten gerealiseerd. Het oorspronkelijke ontwerp werd sterk aangepast en leidde uiteindelijk tot de Stopera in 1986. Dat leidde weer een kleine twintig jaar later tot de 'Stopera webtentoonstelling': www.nai.nl/stopera .

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

www.nai.nl/stopera