NEN


NEN 2580 'Oppervlaktebepaling' wordt verbeterd

Delft - NEN, het centrum voor Normalisatie, heeft het concept voor een nieuwe versie van NEN 2580 gepubliceerd. In deze versie zijn de bestaande norm en het wijzigingsblad geïntegreerd. Bovendien zijn enkele 'grijze gebieden' verduidelijkt. Tot 1 oktober 2005 kunt u uw mening over de voorstellen naar NEN sturen. Dit wordt dan in de definitieve nieuwe versie verwerkt.

Veranderingen
In de meeste gevallen zullen de berekeningen met de huidige en de nieuwe versie dezelfde uitkomst geven. Afwijkingen zijn te verwachten bij:

* Liften kleiner dan 4 m2 ;

* Inhoudsdelen kleiner dan 2,5 m3 ;

* Niet-incidentele kolommen.

'Binnenwerkse kernoppervlakte' verdwijnt
NEN is van plan de 'binnenwerkse kernoppervlakte' uit de norm te schrappen. Dit begrip wordt sinds 1979 niet meer in de regelgeving toegepast. Ook elders wordt het begrip nauwelijks meer gebruikt. Daarom is de term in het nu gepubliceerde concept niet meer te vinden. NEN is van mening dat met minder termener ook minder verwarring zal ontstaan. Ook de term 'nuttige oppervlakte' is daarom geschrapt.

'Woonoppervlakte' wordt 'bruto woningoppervlakte' Ook de term 'woonoppervlakte' verdwijnt. Er zou echter behoefte kunnen zijn aan een oppervlakte die op de woonconsument is gericht. Daarom is de term 'bruto woningoppervlakte' bedacht. Deze is afgeleid van de bruto vloeroppervlakte en vervangt in feite de 'woonoppervlakte'.

'Verhuurbare oppervlakte' wordt 'verhuurbare vloeroppervlakte' De term 'verhuurbare oppervlakte' is vervangen door 'verhuurbare vloeroppervlakte' om beter bij de praktijk aan te sluiten. Daarmee is de gangbare verkorting 'VVO' ook logischer.

Duidelijkheid over bijgebouwen
Op de vraag of een los bijgebouw nu wel of niet bij de oppervlakte van het hoofdgebouw moet worden geteld is nu een duidelijk antwoord gekomen. De oppervlakte van losstaande bijgebouwen zoals schuren en bergingen wordt niet tot de bruto- of netto-vloeroppervlakte van het (hoofd)gebouw gerekend.

Bouwbesluit
In het Bouwbesluit wordt de huidige versie van NEN 2580 "Oppervlakten en inhouden van gebouwen - Termen definities en bepalingsmethoden" uit 1997 aangewezen, samen met het wijzigingsblad uit 2001. Dit blijft voorlopig zo. Pas als de nieuwe versie definitief is gepubliceerd kan het Bouwbesluit volgen. Waarschijnlijk is dit pas in 2007.

Informatie en bestellingen
Het concept van NEN 2580 is op te vragen bij Annet van den Horn. U kunt commentaar leveren tot 1 oktober 2005. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. A.P. van der Horn (015) 26 90 345, annet.vanderhorn@nen.nl