Ingezonden persbericht


Steun voor twee windmolenparken in brief aan gemeenteraden

Milieufederatie staat achter plannen voor windparken in Beuningen en Nijmegen/Overbetuwe

Arnhem, 6 juli 2005

De Gelderse Milieufederatie(GMF) spreekt in een brief aan de gemeenteraden van Beuningen, Nijmegen, Overbetuwe en Lingewaard haar expliciete steun uit voor twee windparken in deze regio. Het gaat om de locatie A50 te Beuningen bij knooppunt Ewijk en de locatie A15/Betuwelijn/De Grift in Nijmegen en Overbetuwe. Deze locaties kwamen naar voren als meest geschikt uit een onderzoek naar windenergie in de vier gemeenten dat vorig jaar gepubliceerd werd.

In de brief geeft de GMF haar complimenten aan Beuningen die de ontwikkeling van een windpark voortvarend heeft opgepakt. In de gemeente Beuningen wordt momenteel gekeken welke variant het beste ontwikkeld kan worden van twee initiatieven of een combinatie van beide. De GMF hoopt dat snel gekozen wordt voor de voor natuur- en landschap minst belastende variant: de A50-locatie.

Minder tevreden is de GMF over de voortgang op de locatie langs A15 en Betuwelijn in Nijmegen en Overbetuwe. De uitwerking van de locatie als een gezamenlijk project van de twee gemeenten laat op zich wachten. Dat valt de GMF wat tegen van twee gemeenten die al jaren over windenergie praten. In Nijmegen is zelfs in het collegeakkoord afgesproken dat voor maart 2006 10 megawatt (vijf molens) aan windenergie gerealiseerd moet worden binnen de gemeente.

De Milieufederatie hoopt dat beide gemeenten zich op zullen trekken aan voorlopers als Zutphen en Culemborg waar nog deze maand de eerste moderne molens van Gelderland geplaatst gaan worden: drie in Zutphen op industrieterrein De Mars en drie in Culemborg langs de N320, samen goed voor 12 megawatt, genoeg om minstens 6.000 huishoudens van stroom te voorzien. GMF-directeur Volkert Vintges licht toe: 'In Beuningen, Nijmegen en Overbetuwe zijn twee grotere parken mogelijk (van vijf tot acht molens) die nog veel meer gezinnen van schone stroom kunnen gaan voorzien. 30 megawatt is goed mogelijk en genoeg om minstens 15.000 gezinnen - maar waarschijnlijk nog meer - van schone stroom te voorzien. Maar dan moeten die windmolens er natuurlijk wel eerst komen. Wij zouden het op prijs stellen als de raadsleden van de vier gemeenten zich daarvoor in zouden willen spannen.'

Hieronder de volledige tekst van de brief aan de vier gemeenteraden:

Geachte raden,

Het onderwerp windenergie heeft de warme belangstelling van de Gelderse Milieufederatie. Aan de ene kant omdat het een essentieel element is in de omschakeling naar een duurzame en schone energievoorziening. Aan de andere kant omdat wij de kwaliteit van natuur- en landschap in Gelderland hoog in ons vaandel hebben staan. Dat betekent dat wij graag zien dat windenergie een kans krijgt in Gelderland maar wel op de vanuit het oogpunt van de bescherming van natuur- en landschapswaarden beste locaties.

Wij waarderen dan ook ten zeerste dat uw vier gemeenten gezamenlijk hebben gezocht naar de beste locaties voor windenergie. In onze brief aan van 7 juli 2004 hebben wij dit ook aangegeven, na raadpleging overigens van een aantal lokaal actieve natuur- en milieuorganisaties. In deze brief gaven we ook aan in te kunnen stemmen met de gekozen lijn: twee windparken in deze regio die zoveel mogelijk aansluiten bij infrastructuur. Het gaat dan om de locatie A50 te Beuningen bij knooppunt Ewijk en de locatie A15/Betuwelijn/De Grift in Nijmegen en Overbetuwe.

In deze brief willen wij de steun voor beide locaties nog eens expliciet uitspreken. Wij doen dat in de hoop dat u een verdere voortgang op de ingeslagen weg kunt bestendigen of misschien zelfs bespoedigen. We zijn immers ondertussen al weer een jaar verder.

In de gemeente Beuningen wordt momenteel gekeken welke variant ontwikkeld kan worden van twee initiatieven of een combinatie van beide. Wij willen onze complimenten uitspreken over de voortvarende aanpak van Beuningen. We hopen dat snel gekozen wordt voor de voor natuur- en landschap minst belastende variant. Op basis van onze informatie is dat de A50-locatie (een uitwerking van de door ons al in 1999 in de brochure Frisse Wind in Gelderland voorgestelde locatie knooppunt Ewijk).

De ontwikkelingen rondom de andere locatie (Nijmegen/Overbetuwe) gaan wat minder snel, zo lijkt het. De uitwerking van de locatie als een gezamenlijk project van de twee gemeenten laat op zich wachten. Er zal achter de schermen wel hard gewerkt worden maar zicht op realisatie op korte termijn is er nog niet. En dat valt ons wat tegen voor twee gemeenten die al jaren met windenergie bezig zijn (zo stamt de beleidsnotitie 'De grens open voor windenergie' van Overbetuwe uit 2002 en de Nijmeegse MER Waalsprong met een bijlage over windturbines op De Grift uit 2003).

Nog deze zomer worden in Culemborg en Zutphen de eerste moderne windmolens in Gelderland geplaatst: drie in Zutphen op industrieterrein De Mars en drie in Culemborg langs de N320, samen goed voor 12 megawatt, genoeg om minstens 6.000 gezinnen van schone stroom te voorzien. Het zijn bescheiden eerste stappen van gemeenten die het voortouw hebben durven nemen. In Beuningen, Nijmegen en Overbetuwe zijn twee grotere parken mogelijk die nog veel meer gezinnen van schone stroom kunnen gaan voorzien (30 megawatt, genoeg voor zeker 15.000 huishoudens). Maar dan moeten die windmolens er natuurlijk wel eerst komen. Wij zouden het op prijs stellen als u zich daarvoor in zou willen spannen.

Hoogachtend,

Volkert Vintges, directeur Gelderse Milieufederatie

P.S. De locatie Looveer komt niet als geschikte locatie uit het onderzoek, is niet opgenomen in het nieuwe streekplan, stuit op verzet van de inspectie en kan ook niet op onze steun rekenen. Het zou dan ook goed zijn om de energie volledig te richten op de twee locaties in deze regio die wel kansrijk zijn.

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatie
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 351 50 69
tel. 06 48 96 44 78

www.geldersemilieufederatie.nl