Politie Groningen

Aangiftebereidheid toegenomen volgens Groningse Politiemonitor 2005

Provincie Groningen 06-07-2005 - Groningse cijfers Politiemonitor 2005

Inwoners van de regio Groningen zijn vaker bereid aangifte te doen (toename van 24,7% naar 26,7%). Ook zijn zij van mening dat de verkeersoverlast in hun buurt licht is gedaald en de verloedering niet toegenomen. Meer mensen zeiden zich veilig te voelen. Het aantal mensen dat zegt zich weleens onveilig te voelen daalde van 23,3% naar 22,2%. Verder zeiden minder mensen slachtoffer te zijn geweest van van fietsdiefstal. Dit blijkt uit de cijfers van de Politiemonitor 2005. Bij dit jaarlijks onderzoek zijn, in opdracht van Regiopolitie Groningen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties, in de regio Groningen 1005 inwoners geïnterviewd.

Meer mensen zeiden slachtoffer te zijn geweest van
autocriminalititeit, bedreiging met geweld en (een poging tot) inbraak. Dit is opmerkelijk omdat in 2004 beduidend minder mensen aangifte deden van autodiefstal en inbraak in woningen, bedrijven en autos dan in 2003 (gemiddeld ruim 15% minder aangiftes). De positieve rapportcijfers die inwoners van de regio Groningen vorig jaar gaven op de punten beschikbaarheid, functioneren en optreden van de politie heeft het korps niet vast kunnen houden. Deze indicatoren daalden licht. Ook de zichtbaarheid van de politie ging achteruit. Bij beschikbaarheid gaat het over de aanwezigheid van politiemensen als ze nodig zijn. Bij het functioneren wordt gemeten of de politie bescherming biedt, reageert op problemen, haar best doet en de zaken efficiënt aanpakt. Bij het optreden gaat het over het al dan niet adequaat ingrijpen als het nodig is. En bij zichtbaarheid wordt gevraagd hoe vaak de politie door de eigen straat komt.

Tevredenheid politiecontact

Opvallend is de daling in het aantal mensen dat contact heeft gehad met de politie in hun woonbuurt. Dit is conform de landelijke trend, maar in Groningen is sprake van een forsere daling (van 34,4 naar 26,9%). Punt van zorg is de daling van de tevredenheid van burgers over het laatste contact met de politie. Deze daalde van 69,4% naar 62,1%. Ook landelijk daalde de tevredenheid over het contact met de politie (van 64,1 naar 61,8%). Momenteel wordt onderzocht welke factoren van invloed zijn op de punten beschikbaarheiden tevredenheid laatste politiecontact.

De dalingen zijn op de daling in het aantal contacten tussen politie en burgers na statistisch niet significant. Dat wil zeggen dat de verschillen ten opzichte van 2004 toe te schrijven zijn aan toeval. Toch zijn ze voor Regiopolitie Groningen reden genoeg om nog meer aandacht te besteden aan de beschikbaarheid en zichtbaarheid van de politie en een duidelijke en respectvolle bejegening van het publiek.