Politie Twente

Persberichten Politie Twente 6 juli 2005

Automobiliste slipt en raakt gewond

Een automobiliste slipt op losliggend grind, komt in de sloot en moet gewond naar ziekenhuis

Enschede

Een 39 jr. automobiliste uit Enschede raakte dinsdagmiddag 5 juli omstreeks 15.00 uur op de Lossersestraat in Enschede met haar auto in de slip. Zij haalde op een wegvak, waar men bezig is met wegwerkzaamheden, een andere auto in. Bij deze werkzaamheden wordt door borden gewaarschuwd voor slipgevaar. Tijdens de inhaalmanoeuvre raakte ze door het losliggende grind in de slip en verloor de controle over haar auto en belandde in de sloot. Met onbekend letsel is de 39 jr. overgebracht naar het ziekenhuis waar ze is opgenomen. (05-084671)

Rijbewijs kwijt na alcoholgebruik

Bestuurster mag haar rijbewijs inleveren nadat de ademanalyse 1.45 promille uitwees

Enschede

Het rijgedrag van een naar later bleek 57 jr. automobiliste uit Enschede, viel woensdagmorgen 6 juli omstreeks 02.25 uur op. Zij reed op dat moment over de Braakweg in Enschede. Op de Bergweg werd haar een stopteken gegeven, waaraan in eerste instantie niet werd voldaan. Op het Prins Bernardpark stopte de bestuurster en werd ze gecontroleerd. Hier bleek overmatig alcoholgebruik. Zij werd aangehouden en aan het bureau wees de ademanalyse 1.45 promille uit. Haar rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt. (05-084889)

Aanhouding na mishandeling

Man mishandelt vriendin omdat zij relatie wilde beëindigen

Enschede

Een 24 jr. Enschedese werd woensdagmorgen 6 juli rond 00.30 uur door een 22 jr. Enschedeër mishandeld op de Op de Wal in Enschede. Hij had haar o.a. met een ijzeren staaf geslagen omdat zij hun relatie wilde beëindigen. Ook had hij de voordeur van haar woning vernield. De 22 jr. is ter plaatse aangehouden en voor de rest van de nacht opgesloten. De 24 jr. heeft aangifte gedaan. (05-084870)

Ook 2e overvaller aangehouden

Naar aanleiding van onderzoek is ook tweede overvaller van overval op juwelier aangehouden

Enschede / Eindhoven

Naar aanleiding van een ingesteld onderzoek is dinsdag 5 juli een tweede verdachte aangehouden. In Eindhoven werd door de politie aldaar een 20 jr. Eindhovenaar aangehouden en overgedragen aan de politie Twente. Na transport naar Enschede is hij in Enschede in verzekering gesteld en opgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet. De 20 jr. werd aangehouden naar aanleiding van een op 4 juni jl. gepleegde overval op een juwelier in Enschede. (05-068672) Onderstaande cursief afgedrukt persbericht werd i.v.m. de overval gebracht.

Gewapende overval juwelier

Één verdachte werd na de overval aangehouden.

Enschede

Op zaterdag 4 juni 2005 omstreeks 10.00 uur vond bij een juwelier aan de Haverstraatpassage in Enschede een gewapende overval plaats. Twee mannen met bivakmutsen en vuurwapens kwamen de zaak binnen en sommeerden de aanwezige klanten en het personeel om op de grond te gaan zitten. Één klant, 51 jaar uit Enschede, zag kans de zaak uit te vluchten en alarm te slaan. Toen de overvallers dit door hadden verlieten zij de zaak zonder buit. Één van de overvallers werd overmeesterd door de klant en meerdere omstanders. Deze overvaller trok zijn vuurwapen ter afdreiging. De andere overvaller ging op een fiets er vandoor in de richting van de Heurne. De Politie Twente is op zoek naar deze man. De overvaller die was overmeesterd werd overgedragen aan de politie. Het betreft een 36 jarige Eindhovenaar. Hij is opgesloten en in verzekering gesteld.

Man aangehouden na slaan politieman

Man vernielt thuis de boel, slaat en beledigt bij aanhouding politiemensen

Vroomshoop

Een 21 jr. inwoner van Vroomshoop werd dinsdagavond 5 juli omstreeks 23.00 uur aangehouden. Hij had in zijn eigen woning aan de In de Hoven te Vroomshoop een deel van het interieur vernield. Met ontbloot bovenlijf stond hij de politiemensen voor de woning op te wachten. In eerste instantie werd getracht te bemiddelen maar de 21 jr. beledigde de politiemensen dusdanig dat ze hem aanhielden. Bij deze aanhouding verzette de man zich hevig en sloeg daarbij een van de politiemensen in het gezicht die daardoor een bloedneus opliep. De andere politieman werd in zijn gezicht gespuugd. Met de grootst mogelijke moeite werd de 21 jr. overgebracht naar het bureau in Almelo waar hij is opgesloten. In de loop van woensdag de 6e juli is hij in verzekering gesteld en hij zal bij justitie worden voorgeleid. Waarom hij het interieur van zijn woning had vernield is nog niet duidelijk. (05-084847)

Vrouw gewond

Fietster raakt gewond na geraakt te zijn door iets wat vanaf viaduct wordt gegooid.

Almelo

Een 23 jr. inwoonster van Almelo fietste dinsdagmiddag 5 juli om ongeveer 13.30 uur vanaf de Bellavistastraat in Almelo onder de tunnel van de Wierdensestraat door in de richting van het centrum. Bij dit onder de tunnel door fietsen werd ze op haar hoofd door iets geraakt wat vanaf het viaduct naar beneden werd gegooid. Het slachtoffer is doorgefietst naar haar werk waar ze onwel werd. Hier werd de politie gebeld, die met een onderzoek is gestart. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Waar het slachtoffer door is geraakt, is nog niet bekend. Een getuige meldde even later dat zij had gezien dat er op het viaduct 2 jongens hadden gestaan die met een steentje naar haar hadden gegooid en wat haar maar net had gemist. Het gaat hierbij om twee jongens van alle twee ongeveer 15 jr. en 1m 70 tot 1m 75 lang, donker haar, een met stekeltjes. Een van de twee was gekleed in een licht blauw spijkerjack en de tweede in een donkere blouse met een spijkerbroek. Uiteraard wil de politie graag in contact komen met mensen die e.e.a. hebben gezien of die de jongens kennen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de afdeling Almelo van de politie Twente onder nr. 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (05-084568)

Aanrijding onder invloed

Automobilist veroorzaakt aanrijding en blijkt onder invloed van alcohol te verkeren

Borne

Woensdag 6 juli kwam rond 02.00 uur een melding binnen van een aanrijding aan de Weerselosestraat in Borne. Een 49-jarige automobilist uit Hengelo bleek op genoemde locatie tegen een geparkeerd staande auto zijn opgereden. De klap was zo hevig dat de aangereden auto doorschoot naar een daarnaast geparkeerd staande auto, die hierdoor ook beschadigd raakte. De agenten lieten de 49-jarige bestuurder blazen en hielden hem aan toen bleek dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Ademanalyse op het politiebureau gaf een uitslag van 1,09 promille. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt. (05-084883)

Onderzoek afgerond

Onderzoek leidt tot aanhouding van zes verdachten, waaronder vijf minderjarigen

Tubbergen, Almelo, Harbrinkhoek

Zaterdag 28 mei vond brand plaats achter een woning aan de Vondelstraat in Tubbergen. De zoon des huizes was alleen thuis en hield een barbecue met een aantal vrienden. Eén van die vrienden gooide een brandbare vloeistof op de barbecue waarna de barbecue in brand vloog en ook een fiets en schutting schade opliepen. De politie heeft een aantal jongens gehoord en tijdens deze verhoren kwamen een aantal strafbare zaken aan het licht. Reden om een nader onderzoek in te stellen, hetgeen leidde tot aanhouding van zes verdachten, waaronder vijf minderjarigen, en het oplossen van zeven zaken.

Dinsdag 7 juni werd een 16-jarige jongen uit Mariaparochie in zijn woning aangehouden. Onderzoek wees uit dat hij degene was die de brandbare vloeistof op de barbecue gooide. Hij wordt verder verdacht betrokken te zijn bij een inbraak in een blokhut aan de Peuversweg in Harbinkhoek, eigendom van een stichting in Harbrinkhoek. De inbraak vond in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 mei plaats. Weggenomen werden een aantal kratten bier en een DVD-speler. Ook werd hij verdacht van diefstal van een scooter aan de Vondelstraat in Tubbergen in diezelfde nacht. Hij ontkent alles en is inmiddels voorgeleid bij de kinderrechter.

Maandag 13 juni werd een 15-jarige jongen uit Tubbergen aangehouden. Hij wordt eveneens verdacht betrokken te zijn geweest bij de inbraak in de blokhut aan de Peuversweg in Harbinkhoek en diefstal van de scooter aan de Vondelstraat in Tubbergen. Verder wordt hij verdacht van diefstal van een fiets aan de Bachstraat in Tubbergen tussen zondag 1 mei en woensdag 4 mei, diefstal van een trui uit een winkel aan het Marktplein in Almelo op donderdag 26 mei en heling van een mobiele telefoon, die gestolen werd uit een schooltas op een school aan de Sluitersveldssingel in Almelo eind april/begin mei jl.. De 16-jarige jongen bekende bovengenoemde feiten en eveneens een aantal zaken waarvan geen aangifte was gedaan waaronder diefstal van kratten in Tubbergen, diefstal drank en t-shirts uit een feesttent in Harbrinkhoek en vlees uit een winkel in Tubbergen. Ook deze verdachte is voorgeleid bij de kinderrechter.

Maandag 20 juni hield de politie een 26-jarige man uit Almelo in zijn woning aan op verdenking van heling van de scooter, die aan de Vondelstraat in Tubbergen gestolen was. De man heeft bekend en werd met een dagvaarding heengezonden.

Dinsdag 21 juni werd een 12-jarige jongen uit Harbrinkhoek in Enschede aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend betrokken te zijn bij een inbraak op het terrein van een sportvereniging aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek, hetgeen tussen vrijdag 29 en maandag 2 mei plaatsvond. Hierbij werd diverse gereedschap gestolen. Verder bekende hij de diefstal van een fiets op vrijdag 13 mei aan de Sportlaan in Tubbergen. Hij is inmiddels voorgeleid bij de kinderrechter.

Woensdag 29 juni werden twee 14-jarige jongens uit Mariaparochie in hun woning aangehouden. Een van hen bekende de inbraak bij de sportvereniging in Harbrinkhoek, heling van de fiets die aan de Bachstraat in Tubbergen gestolen was en heling van de mobiele telefoon, die uit de school in Almelo gestolen was. De andere 14-jarige jongen bekende zijn betrokkenheid bij de inbraak bij de sportvereniging in Harbrinkhoek. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

De in Tubbergen gestolen fietsen en scooter alsmede de in Almelo gestolen trui en mobiele telefoon zijn inmiddels aan de eigenaars teruggegeven.

(05-065521)

Onderzoek inbraken

Drie aangehouden verdachten worden verdacht van acht woninginbraken en een poging tot inbraak in een bedrijf

Enschede

Maandag 16 mei werd ingebroken in een woning aan de Holskottelanden in Enschede. Aan de hand van het kenteken van de auto, waarin de daders gezien waren, hield de politie nog diezelfde dag een 25-jarige man uit Enschede aan. Uit de verhoren bleek dat de 25-jarige man de daders slechts vervoerd had maar zelf niet bij de inbraak betrokken was. Hij is dan ook na verhoor heengezonden. Op maandag 16 werd eveneens ingebroken in een woning aan de Johan Wagenaarstraat en in een woning aan de Koenderinklanden. De drie inbraken kwamen overeen qua werkwijze en buit. In alle gevallen werd een ruit vernield en werd een computermateriaal gestolen (computer, laptop of flatscreen).

De politie stelde een nader onderzoek in en kwam op het spoor van de drie verdachten, twee mannen uit Enschede van resp. 17 en 20 jaar en een 18-jarige man uit Den Dolder. Zij werden alledrie in Enschede aangehouden, de 17- en 20-jarigen op dinsdag 17 mei en de 18-jarige op maandag 23 mei.

Nader onderzoek wees uit dat de drie mannen in wisselende samenstelling op pad gingen en mogelijk ook schuldig zijn aan meerdere inbraken. Het gaat hierbij om de volgende inbraken: . 31 december 2004 inbraak Hanenberglanden (woning) . 25 februari 2005 inbraak Thomas de Keyserstraat (woning) . 8/9 april 2005 poging inbraak Olieslagweg (bedrijf) . 30 april 2005 inbraak Hanenberglanden (woning) . 14 mei 2005 inbraak Auskamplanden (woning) . 20 mei 2005 inbraak Rembrandtstraat (woning)

Ook bij bovengenoemde inbraken bestond de buit uit computerapparatuur. De gestolen goederen zijn niet meer aangetroffen. Deze zijn door de daders verkocht. De politie heeft nog één heler aangehouden, een 19-jarige man uit Enschede. Hij werd 21 juni jl. aangehouden en bekende van een van de drie genoemde verdachten een laptop te hebben gekocht. Deze laptop was afkomstig van de inbraak in de woning aan de Thomas de Keyserstraat. De laptop was niet meer in zijn bezit omdat hij deze inmiddels had doorverkocht.

De drie verdachten zitten nog vast in afwachting van de terechtzitting. Door de politie is proces-verbaal opgemaakt. (05-059570)

Winkeldieven opgepakt

Aangehouden verdachten hebben mogelijk meer op hun kerfstok

Oldenzaal

Politieagenten hielden dinsdagmiddag 5 juli in het winkelcentrum De Driehoek in Oldenzaal twee mannen uit Polen aan nadat zij bij een winkel kleding uit het rek hadden gepakt en hiermee zonder te betalen verder wilden lopen. Nader onderzoek wees uit dat de twee verdachten samen met een derde man naar het centrum van Oldenzaal waren gekomen. Deze zou in een auto bij het station op hen wachten. Ook deze derde man werd als verdachte aangehouden. Bij fouillering van een van de verdachten werden goederen aangetroffen, die mogelijk van diefstal afkomstig zijn uit een andere winkel in De Driehoek. De drie verdachten, Polen van resp. 24, 29 en 36 jaar, zijn in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. (05-084599)

Internationale grenscontrole

De politie van zowel Nederlandse als Duitse zijde hield een grote grenscontrole in samenwerking met de marechaussee en de douane

De Lutte

Woensdag 5 juli werd een internationale controle gehouden aan de grens van Nederland tot Polen. Het ging hierbij om een samenwerking van de Nederlandse en Duitse politie alsmede de marechaussee en de douane. In Twente werd van 14.45 tot 21.00 uur gecontroleerd aan de A1 en Bentheimerstraat in De Lutte. Hier werden in totaal 589 voertuigen gecontroleerd. Bij 440 personen werd een blaastest afgenomen. Drie van hen bleken teveel alcohol gedronken te hebben en werden bekeurd. Verder werden nog 23 processen-verbaal opgemaakt wegens andere feiten waaronder het in het bezit hebben van een busje pepperspray, in het bezit zijn van een mes, voertuig niet verzekerd, niet APK-gekeurd, technische gebreken van het voertuig, niet handsfree bellen en overtreding van de BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen, douane). Het aangetroffen busje pepperspray en het mes zijn in beslag genomen. Beide personen kregen hiervoor een boete van E 75,-. Verder werden twee personen aangehouden omdat zij nog een vonnis hadden openstaan. Zij zijn beiden opgesloten. Bij een 30-jarige automobilist uit het Duitse Bremen werd E 17.500,- aan geld aangetroffen. Omdat de man geen duidelijke verklaring hierover kon afleggen, is dit geld in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar de herkomst. (05-084845)

T.a.v. de redactie:
Voor wat betreft de gehele controle, is door de politie in Osnabrück een persbericht gemaakt. Deze treft u als bijlage aan. Voor eventueel aanvullende informatie kunt u met Herr Stallkamp contact opnemen.

Bedreiging

9-jarig jongen bedreigd

Oldenzaal

Dinsdag 5 juli kwam omstreeks 19.00 uur een melding binnen van een bedreiging bij het winkelcentrum aan het Kloosterland in Oldenzaal. Een 9-jarige jongen was omstreeks 18.30 uur op genoemde locatie en zag zijn vriendje lopen. Hij riep hem, waarop een oudere jongen hem hierop aansprak en zei dat hij stil moest zijn. Hij bedreigde de jongen vervolgens met een voorwerp dat op een pistool leek. De politie is bezig met een onderzoek. (05-084771)

T.a.v. de redactie:
Meer informatie is op dit moment niet beschikbaar. Nader onderzoek geeft wellicht meer duidelijkheid in deze zaak.

Jan Camphuis, Ageeth Doldersum: 053-4555588


---- --