Gemeente Hardenberg

Juli 2005 - Hardenberg en Ommen: Bedrijven en gemeente hebben gezamenlijke verantwoordelijkheid voor SW-medewerkers

Hardenberg en Ommen: Bedrijven en gemeente hebben gezamenlijke verantwoordelijkheid voor SW-medewerkers

Woensdag 6 juli 2005

De colleges van de gemeenten Hardenberg en Ommen vinden dat het bedrijfsleven, instellingen en de gemeenten zelf, gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor passende werkplekken voor SW-medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat er veel meer mogelijkheden zijn om SW-ers te plaatsen. Dat staat in een rapportage, die de colleges vanavond hebben aangeboden aan de gemeenteraden.

Beide gemeenten maken zich zorgen over de toekomst van de 645 medewerkers uit Ommen en Hardenberg, die werken bij het SW-bedrijf Larcom. De onderneming zit in financieel zwaar weer en moet reorganiseren om te overleven. Doorgaan in de huidige situatie betekent dat de beide gemeenten de komende jaren blijvend de tekorten van het bedrijf moeten bijpassen. Het gaat dan structureel om een bedrag van 2,2 miljoen euro.

Van binnen naar buiten

Volgens de colleges van burgemeester en wethouders van Hardenberg en Ommen is het belangrijk dat een traject "van binnen naar buiten" versneld wordt. Dat wil zeggen dat de inspanningen erop gericht moeten zijn, om in totaal tweederde van de medewerkers uit Hardenberg en Ommen uit te plaatsen bij het reguliere bedrijfsleven, instellingen en de gemeenten zelf. Voor het overige deel van de medewerkers (ook éénderde) moet een voorziening in stand worden gehouden, waar men in een beschutte omgeving kan werken. De beweging "van binnen naar buiten" past binnen de plannen rondom de SW-bedrijven, die de staatssecretaris onlangs bij de Tweede Kamer heeft neergelegd. Daarin staat ook dat de regie voor de zorg van de SW-medewerkers in de toekomst direct bij de gemeenten komt te liggen, in plaats van bij de SW-bedrijven.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Op dit moment werkt een groot deel van de medewerkers van Larcom al voor de gemeenten Hardenberg en Ommen. Uit onderzoek is gebleken dat er extra plaatsen te creëren zijn, maar het staat nog niet vast of die ook allemaal kunnen worden ingevuld. Hoewel ook binnen het bedrijfsleven en bij instellingen SW-medewerkers actief zijn, roepen beide colleges hen ook op om extra plaatsen te bieden. Hetzij op basis van detachering, hetzij op basis van begeleid werken of door meer opdrachten aan het SW-bedrijf te gunnen. Beide colleges willen er in een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zorgen dat de SW-medewerkers van Larcom zoveel mogelijk in 'normale' werksituaties terechtkomenh. Uit onderzoek blijkt dat het in de komende 2,5 tot 3 jaar mogelijk moet zijn om dankzij de inspanningen van gemeenten, bedrijven en instellingen in totaal zo'n 60 procent van de medewerkers buiten de deuren van het SW-bedrijf aan de slag te krijgen.

Geen definitieve besluitvorming

De colleges vragen vanavond aan de commissievergaderingen in Hardenberg en Ommen of zij kunnen meegaan voor wat betreft de marsroute "van binnen naar buiten". Ook vragen de colleges of de raadsleden kunnen instemmen met het feit dat de SW-medewerkers onder regie van de eigen gemeente, met behulp van inkoopconstructies (al dan niet via Larcom), zoveel mogelijk buiten de muren van het SW-bedrijf kunnen worden geplaatst. Er wordt niet om definitieve besluitvorming gevraagd, omdat de financiële consequenties nog in beeld moeten worden gebracht. Beide colleges willen zo snel mogelijk na de zomervakantie een totaalvoorstel aanbieden een de gemeenteraden van Hardenberg en Ommen.