Provincie Zuid-Holland

Streekplan Oost in de steigers

Gedeputeerde Staten hebben een plan van aanpak vastgesteld voor de reparatie van de bebouwingsgrenzen van het streekplan Zuid-Holland Oost. Het provinciaal ruimtelijke beleid blijft onveranderd: restrictief waar nodig, ontwikkelen waar gewenst. De gemeente besturen kunnen onder voorwaarde tot 15 augustus zelf concept voorstellen indienen. Het zogenoemde ontwerp streekplan ligt naar verwachting in september ter inzage bij de gemeenten in streekplangebied Zuid-Holland Oost en in januari 2006 is vaststelling voorzien in Provinciale Staten.

Als uitgangspunt voor de bebouwingsgrenzen worden de grenzen aangehouden zoals Provinciale Staten deze in 2003 vaststelde voor het streekplan Zuid-Holland Oost. Eventuele technische correcties van bebouwingscontouren worden bij de reparatie ook meegenomen. Provinciale Staten hebben besloten de juridische status van deze grenzen te wijzigen in 'structurerend element'. Dit betekent voor burgers dat de beroepsmogelijkheid over een bebouwingsgrens blijft gehandhaafd, maar dan in het kader van het bestemmingsplan en niet bij het streekplan.

De status van 'structurerend element' geeft Gedeputeerde Staten de mogelijkheid kleine wijzigingen uit te voeren zonder de procedure van een partiële streekplanherziening te moeten volgen. Voor gemeenten levert dit het voordeel op dat zij maatwerk in bestemmingsplannen kunnen leveren, na overleg met de provincie.

Raad van State Reparatie is nodig omdat de Raad van State negatief oordeelde over de maximale bebouwingsgrenzen in het streekplan. De Raad oordeelde dat het besluit van Provinciale Staten - dat alleen de nieuwe (ten opzichte van die uit het streekplan van 1995) bebouwingsgrenzen in het streekplan van 2003 voor beroep in aanmerking kwamen - onjuist was.

BentwoudDe reparatie van de regels rond het natuur en recreatieproject Bentwoud vindt apart plaats. Gedeputeerde Staten willen de begrenzing en globale functieaanduiding van het Bentwoud vast leggen door middel van een concrete beslissing in het streekplan. Dit betekent dat de Milieu Effect Rapportage moet worden geactualiseerd en aangepast moet worden aan nieuwe inzichten op het gebied van de inrichting van het Bentwoud. Hiervoor is een langere tijd nodig dan de rest van de reparatie van het streekplan.

Bron: afdeling Communicatie