Gemeente Tilburg

05245BO

Datum
6 juli 2005

Impuls aan inburgering in de wijk

250 cursussen op diverse locaties in de stad in schooljaar 2005/2006

In het beleidsplan 'Allemaal Tilburgers' hanteert het college als één van de uitgangspunten dat iedereen deelneemt aan de samenleving. Daarbij hoort ook de groep oudkomers: migranten die al langer in Tilburg wonen maar de taal niet spreken en weinig of geen contacten hebben. Voor het (school)jaar 2005-2006 worden in de wijken 250 inburgeringtrajecten voor deze mensen aangeboden. Het gaat hierbij om cursussen op maat, waarin naast taalonderwijs ook de thema's ouderschapsparticipatie en deelname aan de maatschappij centraal staan. Door de cursussen te houden op scholen en in wijkcentra wordt de samenleving heel concreet versterkt. De cursussen Maatschappelijke Participatie vinden zowel plaats in de wijken als op de centrale locaties van de uitvoerende instellingen. De cursussen ouderschapsparticipatie worden verzorgd op basisscholen in Tilburg Noord, 3West, Korvel, Groenewoud en Goirke Hasselt.

De gemeente Tilburg kiest bewust voor het laten samengaan van taalonderwijs en informatie over de dagelijkse praktijk. Wethouder Mevis van Minderhedenbeleid: "Eind 2003 zijn we hiermee in Tilburg gestart en de ervaringen zijn erg positief. De cursussen zorgen ervoor dat oudkomers zich beter zelfstandig kunnen redden in de Nederlandse maatschappij en leveren daarmee een positieve bijdrage aan de multiculturele samenleving."

De cursussen Ouderschapsparticipatie worden per stadsdeel door één instelling verzorgd. Deze instelling verzorgt ook de werving van deelnemers in haar eigen gebied. Daarnaast zijn sinds mei jl. al deelnemers geworven via de verschillende wijkorganisaties. De cursussen worden verzorgd door het Centrum Buitenlandse Vrouwen, de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk, het ROC Midden Brabant en de Stichting Experimenten Werkgelegenheid. In totaal is met de 250 inburgeringtrajecten een bedrag van bijna E 1.122.700,= gemoeid. Dit bedrag wordt vanuit rijksgelden gefinancierd.

Voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Mevis, telefoon 013-542 8991 Esy Hoek, communicatie, telefoon 013-542 88 35


---- --