Gemeente Amsterdam

Presidium adviseert Gemeenteraad over besteding en vernieuwing verordening Fractieondersteuning

6 juli 2005
---
webmaster Het Presidium van de Gemeenteraad van Amsterdam heeft de Raad een brief gestuurd met een advies, zoals dat gevraagd is in een motie van de heer Asscher c.s.

Deze motie ging over de rapportages van de gemeentelijke Accountantsdienst (ACAM) over de verantwoording van de besteding van de financiële bijdragen 2002 en 2003 betreffende de verschillende stichtingen Bestuursassistentie.

Ter uitvoering van de motie heeft het Presidium advies ingewonnen bij prof.D.J.Elzinga, hoogleraar staatsrecht.

Het Presidium stelt in de brief voor om de aanbevelingen over te nemen die prof. Elzinga doet voor aanpassing van de verordening op basis waarvan fracties financiële ondersteuning voor hun werkzaamheden ontvangen.

Een meerderheid van het Presidium onderschrijft de uitleg van prof. Elzinga over een stelsel van limitatief opgesomde vergoedingen- en onkostenregelingen, gecompleteerd met vastgestelde maximumbedragen. Een minderheid van het Presidium is van mening, dat ook werkelijk gemaakte kosten op declaratiebasis kunnen worden vergoed, voor zover deze de vaste onkostenvergoedingen van de raadsleden overstijgen.

Ook onderschrijft het Presidium de aanbevelingen van prof. Elzinga over het terugvorderen of verrekenen van onrechtmatige of onvoldoende onderbouwde bestedingen.

Het Presidium stelt voor om na het zomerreces de definitieve bijdragen op grond van de Verordening op de fractieondersteuning vast te stellen, hetgeen in bepaalde gevallen kan leiden tot terugvordering of verrekening. Daarnaast zal ook een nieuwe Verordening op de fractieondersteuning worden voorgelegd. Zie ook Persbericht Download Brief Presidium Elzinga Rapport Elzinga