Socialistische Partij

Verwerping softwarepatenten dubbele overwinning

06-07-2005 * De unieke verwerping van de richtlijn voor softwarepatenten, vandaag in het Europees Parlement, is een dubbele overwinning voor de SP. Enerzijds vanwege de ondeugdelijkheid van de richtlijn, anderzijds omdat de ondemocratische en respectloze werkwijze van de Europese Commissie en de Raad is afgestraft.

Erik Meijer Dat zegt Erik Meijer, SP-lid van het Europees Parlement. Nog nooit heeft het Europees Parlement een richtlijn weggestemd nadat het voor de tweede keer in stemming werd gebracht. Dat is ook niet verwonderlijk, want het parlement is woest over de gang van zaken.

Via trucjes en ondemocratische middelen probeerden Commissie en Raad om een debat te ontlopen en de richtlijn erdoor te drukken. Bovendien werd het parlement overspoeld door lobbyisten van multinationals. Dit alles mocht echter niet baten: het parlement heeft de patenten voor de tweede maal tegengehouden, met een overweldigende meerderheid van 648 stemmen (tegenover 14).

Het verloop rond de softwarepatenten is een goed voorbeeld van het ondemocratische gehalte van de EU. Ditmaal heeft het Europees Parlement zich daartegen succesvol verzet, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De structuur van de Europese politiek blijft immers fundamenteel ondemocratisch en het bevoordeelt Raad en Commissie. De weggestemde grondwet had daar volgens Meijer overigens geen werkelijke verandering in gebracht.
Zie ook:
* Waakhond-in-Brussel-weblog: EP verwerpt softwarepatenten (opnieuw)