Gemeente Nuth


06-07-2005

Info Provincie Limburg

Provincie Limburg pakt volgende stap in handhavingsamenwerking op

Pilotprojecten met gemeenten van start

De Provincie Limburg gaat met een aantal gemeenten in Limburg in het komende halfjaar pilotprojecten uitvoeren om te onderzoeken hoe de handhavingsamenwerking in de praktijk het beste kan worden vormgegeven. Hierbij krijgt de samenwerking in het buitengebied bijzondere aandacht.

Gedeputeerde Herman Vrehen: Het is de bedoeling om de samenwerking niet van bovenaf op te leggen, maar al werkende steeds verder uit te bouwen. Vandaar dat wij met een aantal gemeenten in Limburg in het komende halfjaar pilotprojecten gaan uitvoeren om te onderzoeken hoe de samenwerking in de praktijk het beste kan worden vormgegeven. Wij zullen de proefgemeenten onder andere ondersteunen bij handhavingkwesties die zij wegens gebrek aan capaciteit en/of expertise niet zélf kunnen oppakken. Als tegenprestatie verrichten de gemeenten handhavingstaken voor ons. Denk hierbij aan een eerste globale controle van klachten of aan toezicht te houden in het buitengebied.

Met name het toezicht houden in het buitengebied krijgt bijzondere aandacht. Recent gehouden bevolkingsonderzoek heeft namelijk aangetoond dat de burgers van Limburg een veilig en schoon buitengebied van groot belang achten. In vier pilotprojecten, verspreid over de provincie zal samen met instanties als de Algemene Inspectie Dienst (AID), Staatbosbeheer en Natuurmonumenten worden gewerkt aan de (blijvende) verbetering van de leefomgevingkwaliteit in het buitengebied. Het resultaat van de pilotprojecten zal de Provincie nadrukkelijk betrekken bij haar besluitvorming over de meest wenselijke handhavinginfrastructuur. Daarnaast zal de Provincie een extern bureau opdracht geven een businessplan op te stellen voor de toekomstige handhavingorganisatie.

Begin 2006 zullen Gedeputeerde Staten van Limburg een definitief besluit te nemen over het al dan niet oprichten van een bovenregionale handhavingdienst.