FNV

Voorjaarsoverleg in teken van herstel koppeling

Het centrale voorjaarsoverleg met kabinet en werkgevers staat donderdag in het teken van de koppeling van de uitkeringen aan de loonontwikkeling. De FNV wil deze koppeling herstellen om de koopkracht te bevorderen.
"Het kabinet heeft de koppeling voor twee jaar buiten werking gezet vanuit de gedachte: iedereen op de nullijn", zegt voorzitter Agnes Jongerius woensdag in FNV e-Magazine.

"In 2004 hebben wij geen looneisen gesteld, dus daar waren uitkeringsgerechtigden ook niks mee opgeschoten. Dit jaar hebben we ruimte voor 1,25 procent meer loon gevraagd. Dan is het logisch dat je uitkeringsgerechtigden ook mee laat profiteren, in plaats van te leunen op de voedselbanken van de kerken. Doe het dan structureel door de koppeling per 1 juli van dit jaar te herstellen. De kerken trekken niet voor niets aan de bel."

Verder wil de FNV een impuls aan de koopkracht geven door de arbeidskorting, die iedere werkende ontvangt, te verhogen. Jongerius: "Nu krijgen mensen berichten over de gezondheidszorg, de WAO, de WW die volgend jaar gaan veranderen. Velen denken: ik hou mijn geld in mijn zak. Het zou mooi zijn als het kabinet het vertrouwen in de economie een impuls geeft en zorgt dat mensen meer te besteden hebben."

Ander onderwerp op de FNV-agenda is de kinderopvang. Voorafgaand aan het voorjaarsoverleg zal Jongerius aan minister De Geus de uitkomsten overhandigen van de enquête die onder ouders en werknemers in de kinderopvang is gehouden tijdens de campagne `Laat kinderopvang niet vallen'.

Twee weken geleden overhandigde H=Jingerius ook een petitie aan Tweede-Kamerlid Gerda Verburg (CDA) met een om de koppeling tussen de uitkeringen en de lonen te herstellen.

In 2005 is er voor het derde jaar sprake van verlies van koopkracht voor grote groepen burgers. Uit de cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat het verlies van koopkracht inmiddels veel groter is dan gedurende de recessie van begin jaren negentig.

Naast de ontkoppeling is de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en ouderen verslechterd door de verhoging van energieprijzen, stijging van ziektekosten, bezuiniging op de huursubsidie, invoering van de no-claimregeling en hogere bijdragen in de voorzieningen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).