Gemeente Den Helder

06-07-2005 Invulling Wet Maatschappelijke Ondersteuning stapje dichterbij

In de loop van 2006 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) ingevoerd, waardoor het nodige verandert op zorggebied. De rijksoverheid wil via deze wet dat de maatschappelijke zorgverlening straks anders, maar vooral beter geregeld wordt dan nu het geval is. Met minder regels en een grotere verantwoordelijkheid voor de betrokkenen. Mensen moeten ook langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Belangrijk is vooral dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving, hoewel dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Immers: ouderdom, handicap, sociaal-economische klasse of moeilijkheden thuis kunnen een belemmering vormen om deel te nemen aan die samenleving.

Gemeente maakt beleid
De Wmo vervangt straks de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten, en delen van de AWBZ. De Wmo moet ervoor zorgen dat de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk blijft. Gemeenten krijgen straks meer ruimte om zelf een deel van het beleid van de Wmo te bepalen. Dat betekent dat de gemeente aangeeft hoe de ondersteuning aan cliënten voor de Wmo geregeld is. De gemeente voert de regie op wonen, zorg en welzijn, en zorgt ervoor dat taken op dat gebied uitgevoerd worden.
De gemeente Den Helder is druk bezig met de voorbereidingen die nodig zijn voor de invoering van de Wmo, waaronder het opstellen van een uitgangspuntennota. Hierin komen onder andere de gemeentelijke ambitites aan de orde, het niveau en de toegankelijkheid van de zorgverlening. De nota moet ook antwoord geven op de vraag waar inwoners straks met hun zorgvragen terecht kunnen.

Nota ter inzage
Op 27 mei jl. is er een themadag geweest voor instanties die met de Wmo te maken hebben. De aanwezigen hebben een eerste versie van de uitgangspunten besproken. De resultaten hiervan zijn inmiddels opgenomen in de conceptnota. De concept-uitgangspuntennota ligt nu voor iedereen ter inzage. Tot 31 augustus kunt u uw zienswijze op de conceptnota kenbaar maken. Bij de Openbare Kennisgevingen week 27 lezen hoe u dat kunt doen. Via de rubriek Welzijn en Zorg kunt u de conceptnota inzien.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, kijk dan op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, www.minvws.nl. Hier vindt u een uitgebreid dossier over de Wmo met daarbij antwoorden op veel gestelde vragen.